Saturday, Apr 19th

Last update:04:01:38 AM GMT

Headlines: | Вход | Phone 0899924022 |
You are here:
 
Банер
 

Напредъкът на лазерните технологии и в медицината

Е-мейл Печат ПДФ

Лазерите са открити неотдавна, преди малко повече от 50 години, но днес не можем да си представим техническият напредък без тях. В наши дни в областта на лазерната техника се работи усилено и те намират много широко приложение в медицината, шоубизнеса, промишлеността, химията, биологията и други.


Лазерът е оптическо устройство, представляващо квантов генератор и е източник на монохроматична, кохерентна, насочена светлина, т.е. лазерът изпуска тънък, добре насочен, кохерентен лъч с постоянна дължина на вълната (еднакъв цвят), постоянна фаза и голяма яркост.

Принципът на действие е комбинация между квантово механични и термодинамични процеси. Трите основни елемента на лазера са: активна среда, устройство за възбуждане на активната среда и резонатор.

Първият лазер заработва на 16 Май 1960 г. и е създаден от Теодор Майман в лабораторията на компанията Hughes Aircraft в САЩ , и e рубинов кристал с оптично напомпване. След появата си през 60-те години лазерите се развиват много бурно. Смятало се е, че от тях ще станат чудесни оръжия и военните са инвестирали много средства по време на Студената война.

България има сериозен принос в развитието на лазерната техника. В България е пуснат първият лазер с па̀ри на меден бромид (CuBr2 лазер) от проф. Никола Съботинов от БАН.

Медицинските лазери могат да се класифицират според начина на приложение като хирургични и естетични.

Според типа използвани технологии има много разновидности - с различни мощности и дължини на вълните в целия оптичен диапазон.

Делят на CO2, фракционни, хелий-неонови (He-Ne), диодни, лазери с полихроматична интензивна пулсираща светлина (IPL), „твърди“ лазери на основата на Неодим-Итрий-Алуминиев-Гранат (Nd YAG) и други...


Кои са основните нови приложения на лазерните технологии в медицината?


Операция на ретината

Изследванията в тази област са най-напреднали. Лазерът се използва за залепване на ретината при отлепвания, за отстранявания на гнойни образувания по нея и за предотвратяване на кръвоизливи чрез предизвикване на локални тромбози. В някои отношения лазерът е по-добър от досегашните инструменти; от една страна, поради малката продължителност на импулса, а от друга – поради малкия ъгъл на разходимост на лъча, с което се облекчава лечението на периферни части на ретината.

Язви и рак

При атакуване на тумори се използва фактът, че тъмно оцветените язвени образувания или тумори поглъщат по-добре лазерното излъчване, отколкото здравата тъкан. Добри резултати са получени при един специален черен рак на кожата (меланома) и при премахване на брадавици и татуировки. При други тумори си получава както пълно отстраняване, така и ускорено влошаване на състоянието. Медиците не са съвсем сигурни дали при използване на лазерни лъчи не се предизвиква рак (подобно при използването на рентгенови лъчи). Още не е изяснено доколко предизвиканият от лазера хиперзвук уврежда тъканите около мястото на въздействие.

Лекуване на зъбите

Един ден лазерът може да замести бормашината на зъболекаря. Тъмната област на кариеса поглъща светлината на лазера по-добре, отколкото здравият зъбен материал, т.е. с помощта на лазерен импулс болната тъкан може да се отстрани за една хилядна от секундата. След това дупката се запълва с “порцеланов прах”. Втори лазерен импулс може да втечни праха и да го стопи в зъба. Това е един бръз и вероятно безболезнен метод за лечение на зъбите. Опити в тази насока отдавна се провеждат. Засега няма изследвания за странични явления, предизвикани от термичната или ударна вълна.

Лазерна хирургия

Мощният непрекъснат лъч на CO2-лазера по принцип може да замести скалпела на хирурга. Инфрачервената светлина на такъв лазер с дължина на вълната 10,6 μm се поглъща напълно от тъканите и се превръща в топлина. Голямата изходна мощност може да се фокусира върху части от милиметъра. Тъканта в точката на фокусиране веднага изгаря и се изпарява, т.е. по такъв начин тъканта може да се реже съвсем чисто. Освен това няма кръвотечение, защото кръвоносните съдове веднага коагулират. Друго преимущество е абсолютната стерилност на метода. Чрез гъвкави светловоди лазерната светлина може да се докара до трудно достъпни места на тялото. Пример за това са операции на гласните струни.

Лазерен пилинг

Една от най-търсените процедури е лазерният пилинг, който заличава видимите белези от акне. Ако то е тежко, оставя дълбоки следи. Лазерният пилинг сваля горния слой на епидермиса и с него и белезите, независимо колко са стари.

Лазерна епилация

Лазерната епилация е метод, който позволява третирането на относително голяма област от тялото в рамките на една сесия, като има дълготраен ефект и постепенно намалява количеството и качеството на новите косми. Лазерът излъчва светлина в невидимия спектър, която прониква в кожата без да я наранява.

//по материали от ilan.bg и lasers.schools.officelive.com


Какво е добре да знаем за тиреотоксичната криза

Какво е добре да знаем за тиреотоксичната криза

През лятото поради повишеното количество слънце щитовидната жлеза повишава хормоналната си активност до твърде високи нива – състояние, което се нарича тиреотоксикоза.

 

продължава>
Българската кардиология празнува половин век

Българската кардиология празнува половин век

В началото на ноември Националната кардиологична болница (НКБ) става на 50 години. В нея за първи път в България са приложени основни диагностични и лечебни методи: операции на отворено сърце, катетеризации и ангиографии, имплантация на изкуствени сърдечни клапи и на пейсмейкъри, електрофизиологични изследвания, радиофреквентни аблации.
продължава>

Хомоцистеин и сърдечно-съдови заболявания – етиопатогенеза и профилактика

Хомоцистеин и сърдечно-съдови заболявания – етиопатогенеза и профилактика

Известна е ролята на нeздравословното хранене в етиопатогенезата на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) и в частност на коронарната болест. Коронарната болест на сърцето (КБС) в световен мащаб причинява приблизително 50% от смъртността в развитите страни.

продължава>
Рехабилитацията спомага за бързо възстановяване и реинтегриране на пациентите

Рехабилитацията спомага за бързо възстановяване и реинтегриране на пациентите

България е страна, в която ССЗ са водещ фактор за смъртност и инвалидност сред населението. Още по-малко са заведенията за болнична помощ, които развиват рехабилитацията на сърдечно-съдовите заболявания.

продължава>

Д-р Ильо Стоянов: Стволови клетки - да. Въпросът е колко?

Д-р Ильо Стоянов: Стволови клетки - да. Въпросът е колко?

Невъзможно е да върнем назад „биологичния часовник“, използвайки само козметика. Трябва кардинално да се въздейства на саморегулиращите се системи на организма със стволови клетки от мастна тъкан. Каква е оптималната им концентрация, има ли противопоказания липофилингът с тях и кои са новите импланти в хирургията, които замениха лифтинга с конци? На въпросите отговаря консултантът по пластична и естетична хирургия д-р Ильо Стоянов от столичната Aesthe Clinic. Eдинственият пластичен хирург у нас, минал обучение на фирмата за стволови клетки Cryo Lip. продължава>

Божидар Финков: Рискът при инвазивни процедури е минимизиран до нулата

Божидар Финков: Рискът при инвазивни процедури е минимизиран до нулата

 

В България инфарктите са колкото в другите държави от средиземноморския регион. При лечението им обаче още догонваме северно- и западноевропейските държави, споделя известният кардиолог. Доц. д-р Божидар Финков е водещ специалист е по вътрешни болести, кардиология и ревматология. Специализирал е във водещи университетски клиники в Прага, Цюрих, Женева, Хамбург, Берлин, Кливланд, Индианаполис. продължава>

Проф. Хералд Цурхаузен: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Хералд Цурхаузен: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Харалд Цурхаузен е роден през 1936 година в Гелзенкирхен, Германия. Немският учен става професор през 1972 г. в катедрата по клинична вирусология на университета Ерланген-Нюрнберг. От 1998 до 2003 г. ръководи Центъра за изследване на рака в Хайделберг, където работят и доста българи. Той е Нобелов лауреат по медицина през 2008 г. Взе наградата за откриването на причинно-следствената връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на маточната шийка. продължава>

Хлябът е изключително важен

Хлябът е изключително важен

Хлябът заема особено важно място в храненето, особено на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство – никога не омръзва, поради което можем да го употребяваме всеки ден. И ние българите не сме единствените.
продължава>

Лукът - полезна подправка и лекарство

Лукът - полезна подправка и лекарство

Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е било използвано като лекарство - заради някои негови уникални свойства. Затова диетолозите смятат, че годишно човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг лук.
продължава>

Как да направите 'основен ремонт' на хранителните си навици

Как да направите 'основен ремонт' на хранителните си навици

Човек е това, което яде, твърди старата поговорка. Това означава, че ако преяждаме, и то с нездравословни храни, вероятно накрая наистина ще се разболеем.
продължава>

Реаниматор: Ще можем да спасяваме хора до 24 часа след смъртта им

Реаниматор: Ще можем да спасяваме хора до 24 часа след смъртта им

Връщането от света на мъртвите може да стане реалност в множество случаи в съвсем недалечно бъдеще - така поне твърди реаниматорът Сам Парния от медицинския университет "Стоуни Брук" в Ню Йорк.
продължава>

Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

Според проучване на Университета на Южна Калифорния дейността ни в мрежата може да се използва и за разгадаване на общото ни здравословно състояние, съобщава онлайн изданието The Verge.
продължава>

Недоспиването е по-опасно, отколкото изглежда

Недоспиването е по-опасно, отколкото изглежда

Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога.
продължава>

Упражненията променят съдържанието на кръвта

Упражненията променят съдържанието на кръвта

Истинската сила на упражненията можем да оценим, само ако погледнем вътре, в системите на тялото си. Рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания се измерва чрез кръвни тестове. продължава>

Най-добрите спортове за двойки

Най-добрите спортове за двойки

Споделянето на едно и също хоби или общи тренировки е чудесен начин за сплотяване на отношенията. Не е нужно непременно двойката да бъде от един отбор, за да извлече нужните ползи.
продължава>