Friday, Apr 25th

Last update:04:01:38 AM GMT

Headlines: | Вход | Phone 0899924022 |
You are here:
 
Банер
 

Охлювът – новият биостимулант

Е-мейл Печат ПДФ

Всичко в охлюва е полезно – слуз, кръв, хайвер, месо, черупка. От тях български производители правят концентрирани функционални храни, медицински разтвори и добавки.

 

 

Te служат за захранване и възстановяване след операция и болест, енергийни напитки за мускулите, както и козметични продукти.

Едно от най-новите приложения на хайвера, който се извлича от охлюва, е гел. Той облекчава възпаления на ставите при артрит и ревматични болки. Заради силната концентрация на микроелементи, белтъчини и природен глюкозамин, нанесен върху кожата, той може да се окаже алтернатива на болкоуспокояващите, които имат доста нежелани странични ефекти. В момента се изследва регенериращият ефект на серума на база продукти от охлюв за по-бързо заздравяване на рани, при витилиго, розацея и псориазис.

Слузестите животинчета се гледат екологично във ферми. У нас те са 14 – разположени на 25 декара площ в цялата страна. Има в София, Пловдив, Бургас, Варна, Разлог и на други места. Всяка ферма отглежда 250 000 бройки. И понеже световният пазар за живи охлюви вече е зает от Франция, Италия, Гърция, нашите производители се насочват към добив на екстракти, които слузестите животинки дават.

Защото всичко в земния охлюв Helix Aspersa Maxima е лековито.

Helix Aspersa Maxima

Месото
Охлювите са с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на минерални хранителни вещества, незаменими аминокиселини и полезни мастни киселини. Те съдържат сравнително висок процент полиненаситени мастни киселини. Мазнината е особено полезна, защото тя осигурява омега-3 и омега-9 мастни киселини, които организмът не синтезира, а получаваме само с храната. Месото е добър източник на калций и фосфор – отговорни за растежа на костите, а също и на магнезий, калий и натрий.

Слуз и хайвер
Лиофилизатите от слуз и хайвер съдържат колаген и еластин – най-важните протеини за младостта и еластичността на кожата. Те са богати още на алантоин, който ускорява образуването на колаген и подмладява, заздравява и омекотява кожата. Съдържа и свободни аминокиселини, които стимулират регенеративните процеси в кожата и я подмладяват. Хиалуроновата киселина пък моментално хидратира и задържа влагата в клетките. Тя подмладява и видимо премахва фините бръчици.

Слузта е богата на естествени антибиотици, протеини и полезни вещества – антиоксиданти, имуномодулатори, пептиди, ензими, които регенерират кожата. Съдържа и натурална гликолова киселина, букет от разнообразни витамини като С, А, Е, минерали и микроелементи. Те регенерират кожата и превръщат охлюва едва ли не в панацея за почти всички дерматологични проблеми – акне, заличаване на белези от пъпки и изгаряния, дори се включва в терапии за стрии.

Доят ги от 2 до 3 пъти, събират кръв, слуз, хайвер, без да посягат на живота им. И изследват медицинските приложения на всяка една суровина. А те са много.

Слуз, кръв, хайвер и месо в изсушен вид, като лиофилизат, допълват състава на функционални храни, които са разработени за подсилване на болни и здрави.

Слузта в концентриран вид се добавя в сироп за стимулиране на имунната система и възстановяване на стомашно-чревния тракт.

Месото чрез ензимна хидролиза се разгражда до пептиди и се добавя към сироп за укрепване на имунната система. Другите му съставки са лиофилизирана кръв, екстракт от женшен и пчелно млечице. Така се получава енергийна напитка с висока биологична стойност.

„Всички суровини, които добиваме от охлюва, имат огромен потенциал. Цял свят използва слузта, тя се включва в кремове за лице и козметика, защото е известно, че регенерира кожата. Ние установихме, че огромният й потенциал е друг – тя увеличава естественото изхвърляне на мъртви клетки от организма, ускорявайки процеса 3 до 5 пъти. Именно на това се дължи безценната й помощ при гастрит и язва. Тя е богата на аминокиселини, алантоин, еластин, колаген. Запазва качествата си и в сухо състояние. Съдържа и 70% протеин, и то от най-високо качество, докато в хайвера например, който е смятан за една от най-полезните храни, той е 24%. Основният производител, който е окупирал световните пазари, е Чили. Като цяло слузта се предлага в течно състояние, а в един литър течност концентрацията е от 1 до 3 грама. Добавят се и консерванти. Докато ние произвеждаме и предлагаме биологично чист сух концентрат, без консерванти и адитиви“, обяснява Онник Ованезов, шеф на дружество „Кантареус“.

Заедно с екип наши изследователи те са разработили и хранителни добавки, които са минали проучвания и вече  са в аптеките.

„Хранителните добавки на базата на охлюва са в три направления – 2 вида сиропи на базата на слуз и течен хидролизат от месо, капсули със сух хидрализат от месо на охлюв, както и гел от хайвер за ставни проблеми. Сиропът със слуз на охлюв е предназначен за стомашно-чревната система. Полезен е при гастрити, язви и успокоява нервния стомах. Основата е сироп от фруктоза и малтодекстрин, към които се добавя концентрат слуз“, обяснява биотехнологът инж. Иван Иванов.

Другата разновидност на сиропа пък укрепва имунната система. Предлага се в шишета от по 150 мл и се пие 3 пъти по 5 милилитра.

Произведени са и 2 вида прахообразни концентрати. Единият е за активно спортуващи хора, а другият – за болнично хранене.

„За активно спортуващите е на база въглехидратен комплекс, към който се добавя сух хидролизат от месо на охлюв, лиофилизат от месо на охлюв и суроватъчен протеин. Той възстановява след физически натоварвания. Медицинският е с подобен състав, но без лактоза. Съдържа лиофилизирано месо на охлюв, смляно на пудра. Чистият белтък е особено полезен за болните. Те се захранват с тази силна храна и е от помощ на всички, които не могат да се хранят пълноценно след прекаран инсулт, ракови заболявания. Сухият концентрат се разтваря и се дава през сондата за захранване. И така болните получават качествена калорична храна. И малко количество им дава всичко необходимо“, разказва Иванов.

Капсулите пък съдържат хидролизат от месо от охлюв – естествени аминокиселини, необходими за активно спортуващи и хора, извършващи тежък физически труд. //hapche.bg . Автор: Веселина Мончева

Какво е добре да знаем за тиреотоксичната криза

Какво е добре да знаем за тиреотоксичната криза

През лятото поради повишеното количество слънце щитовидната жлеза повишава хормоналната си активност до твърде високи нива – състояние, което се нарича тиреотоксикоза.

 

продължава>
Българската кардиология празнува половин век

Българската кардиология празнува половин век

В началото на ноември Националната кардиологична болница (НКБ) става на 50 години. В нея за първи път в България са приложени основни диагностични и лечебни методи: операции на отворено сърце, катетеризации и ангиографии, имплантация на изкуствени сърдечни клапи и на пейсмейкъри, електрофизиологични изследвания, радиофреквентни аблации.
продължава>

Хомоцистеин и сърдечно-съдови заболявания – етиопатогенеза и профилактика

Хомоцистеин и сърдечно-съдови заболявания – етиопатогенеза и профилактика

Известна е ролята на нeздравословното хранене в етиопатогенезата на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) и в частност на коронарната болест. Коронарната болест на сърцето (КБС) в световен мащаб причинява приблизително 50% от смъртността в развитите страни.

продължава>
Рехабилитацията спомага за бързо възстановяване и реинтегриране на пациентите

Рехабилитацията спомага за бързо възстановяване и реинтегриране на пациентите

България е страна, в която ССЗ са водещ фактор за смъртност и инвалидност сред населението. Още по-малко са заведенията за болнична помощ, които развиват рехабилитацията на сърдечно-съдовите заболявания.

продължава>

Д-р Ильо Стоянов: Стволови клетки - да. Въпросът е колко?

Д-р Ильо Стоянов: Стволови клетки - да. Въпросът е колко?

Невъзможно е да върнем назад „биологичния часовник“, използвайки само козметика. Трябва кардинално да се въздейства на саморегулиращите се системи на организма със стволови клетки от мастна тъкан. Каква е оптималната им концентрация, има ли противопоказания липофилингът с тях и кои са новите импланти в хирургията, които замениха лифтинга с конци? На въпросите отговаря консултантът по пластична и естетична хирургия д-р Ильо Стоянов от столичната Aesthe Clinic. Eдинственият пластичен хирург у нас, минал обучение на фирмата за стволови клетки Cryo Lip. продължава>

Божидар Финков: Рискът при инвазивни процедури е минимизиран до нулата

Божидар Финков: Рискът при инвазивни процедури е минимизиран до нулата

 

В България инфарктите са колкото в другите държави от средиземноморския регион. При лечението им обаче още догонваме северно- и западноевропейските държави, споделя известният кардиолог. Доц. д-р Божидар Финков е водещ специалист е по вътрешни болести, кардиология и ревматология. Специализирал е във водещи университетски клиники в Прага, Цюрих, Женева, Хамбург, Берлин, Кливланд, Индианаполис. продължава>

Проф. Хералд Цурхаузен: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Хералд Цурхаузен: До 10-20 години ракът ще се лекува като грип

Проф. Харалд Цурхаузен е роден през 1936 година в Гелзенкирхен, Германия. Немският учен става професор през 1972 г. в катедрата по клинична вирусология на университета Ерланген-Нюрнберг. От 1998 до 2003 г. ръководи Центъра за изследване на рака в Хайделберг, където работят и доста българи. Той е Нобелов лауреат по медицина през 2008 г. Взе наградата за откриването на причинно-следствената връзка между хроничната инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV) и рака на маточната шийка. продължава>

Хлябът е изключително важен

Хлябът е изключително важен

Хлябът заема особено важно място в храненето, особено на българина. Той притежава уникално рядкото за хранителните продукти свойство – никога не омръзва, поради което можем да го употребяваме всеки ден. И ние българите не сме единствените.
продължава>

Лукът - полезна подправка и лекарство

Лукът - полезна подправка и лекарство

Лукът е не само полезна подправка, но и средство, което в продължение на векове е било използвано като лекарство - заради някои негови уникални свойства. Затова диетолозите смятат, че годишно човек трябва да изяжда не по-малко от 10 кг лук.
продължава>

Как да направите 'основен ремонт' на хранителните си навици

Как да направите 'основен ремонт' на хранителните си навици

Човек е това, което яде, твърди старата поговорка. Това означава, че ако преяждаме, и то с нездравословни храни, вероятно накрая наистина ще се разболеем.
продължава>

Реаниматор: Ще можем да спасяваме хора до 24 часа след смъртта им

Реаниматор: Ще можем да спасяваме хора до 24 часа след смъртта им

Връщането от света на мъртвите може да стане реалност в множество случаи в съвсем недалечно бъдеще - така поне твърди реаниматорът Сам Парния от медицинския университет "Стоуни Брук" в Ню Йорк.
продължава>

Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

Интернет активността разкрива здравословното състояние на потребителя

Според проучване на Университета на Южна Калифорния дейността ни в мрежата може да се използва и за разгадаване на общото ни здравословно състояние, съобщава онлайн изданието The Verge.
продължава>

Недоспиването е по-опасно, отколкото изглежда

Недоспиването е по-опасно, отколкото изглежда

Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога.
продължава>

Упражненията променят съдържанието на кръвта

Упражненията променят съдържанието на кръвта

Истинската сила на упражненията можем да оценим, само ако погледнем вътре, в системите на тялото си. Рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания се измерва чрез кръвни тестове. продължава>

Най-добрите спортове за двойки

Най-добрите спортове за двойки

Споделянето на едно и също хоби или общи тренировки е чудесен начин за сплотяване на отношенията. Не е нужно непременно двойката да бъде от един отбор, за да извлече нужните ползи.
продължава>