19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Ежегодно на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Кампанията е проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. Акцентът, поставен от СЗО и националните правителства, е главно върху храненето и физическата активност. Целта е да се помогне на хората с този проблем да отслабнат и да намалят част от теглото си, като по този начин намалят за себе си риска от сърдечно-съдови, ортопедични заболявания и заболявания, свързани с обмяната на веществата, като подобрят качеството си на живот.

Какво представлява затлъстяването?

То е резултат на нарушен енергиен баланс – съoтношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Доказано е, че при около 90 % от случаите е свързано с поведенческите фактори, по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност, поради което то е предотвратимо. Наднорменото отлагане на мазнини в човешкия организъм е заболяване с много сериозни последици. Установено е, че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.

Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания, като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, повишени нива на мастите в кръвта и други, както и съкращаване на живота с около 7-10 години. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт.

Как може да оцените теглото си?

Чрез Индекса на телесната маса (ИТМ), който се определя като се раздели теглото в килограми на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Чрез измерване на обиколката на талията, която нормално не трябва да надхвърля 94 см при мъжете и 80 см при жените.

Таблица на Индекса на телесната маса ИТМ

КласификацияИТМ
(кг/м2)
Здравен риск
нормално тегло18.5 - 24.9нисък
наднормено тегло 25 - 29.9леко повишен
затлъстяване>=30
първа степен30.0 - 34.9умерено висок
втора степен35.0 - 39.9висок
трета степен> 40много висок

Обиколка на талията при мъжете над 102 см и над 92 см при жените говори за значително повишен здравен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система (инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). С нарастване на обиколката на талията се увеличава и кръвното налягане.

Храненето е основен фактор за укрепване на здравето.

Нездравословното хранене, наред със злоупотребата с алкохол, цигари и обездвижване, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Затова мерките за профилактика на социално значимите заболявания и промоция на здраве са решаващи за утвърждаването на здравословен начин на живот.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още в ранна детска възраст. Поддържането на здравословни хранителни навици, съчетани с оптимален двигателен режим профилактира не само затлъстяването, но и намалява здравния риск от появата на редица други заболявания.

Препоръки за здравословно хранене

  1. Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
  2. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
  3. Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
  4. Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол. 5. Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
  5. Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
  6. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
  7. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
  8. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  9. Приемайте ежедневно достатъчно вода.
  10. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *