29 септември Световен ден на сърцето

СЗО определя датата 29 септември като ден на сърдечната профилактика, затова е и наречен Световен ден на сърцето

СЗО определя датата 29 септември като ден на сърдечната профилактика, затова е и наречен Световен ден на сърцето. По света всяка година от болести на сърцето, главно инфаркти, умират 17,3 милиона души, което съставлява 31% от всички смъртни случаи.

И у нас основният убиец са сърдечносъдовите заболявания с основните си две фатални проявления – миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Световната кардиологична асоциация има за цел в този ден да информира хората за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Много са рисковите фактори, които влияят за появата на сърдечно-съдови заболявания, но за щастие голяма част от тях могат да бъдат предотвратени чрез подходящи превантивни мерки. Препоръчват се няколко стъпки, при които чрез налагане на здравословен начин на живот да се намали риска от сърдечносъдови заболявания, а именно: повишаване на физическата активност, здравословно хранене, отказ от тютюнопушене.

Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез редовни физически упражнения, здравословна диета и въздържане от тютюнопушене.

Ежедневно всички ние се нуждаем от умерена двигателна активност. Физическото натоварване е много важно за тренирането на сърдечния мускул, защото така сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло достига повече кислород.

Разбира се, физическите натоварвания трябва да бъдат съобразени с индивидуалните възможности на човек – здравословно състояние, физически възможности, възраст и пр.

Здравословно, балансирано и правилно хранене е вторият изброен по-горе фактор. Важно е да се ограничи употребата на сол (до 5 грама дневно), хидрогенирани мазнини, алкохол и тютюневи изделия, тъй като те са високо рискови фактори.

Пушенето е сред основните причини за исхемична болест на сърцето. Никотинът в цигарите стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кислород към сърцето и повишава кръвното налягане – основни фактори за възникване на инфаркт. Наднорменото тегло и затлъстяването също са негативни фактори, тъй като сърцето в такива случаи е принудено да работи при по- голямо натоварване.

Безсънието и стресът са фактори, които също водят до сърдечни проблеми, поради спазъм и стесняване на коронарните съдове (съдовете на сърдечния мускул). Не на последно място по значение са профилактичните прегледи и изследвания, при които навреме биха били открити и лекувани евентуални сърдечни промени.

Няколко прости, обобщаващи съвета:

  • Движете се! Дори само 30-минутна физическа активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Затова насърчавайте и вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни.
  • Заменете сладкишите с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте ароматни и цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете.
  • Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на децата и хората, които обичате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *