Диета DASH за намаляване на теглото и кръвното налягане

Диета DASH за намаляване на теглото и кръвното налягане

Диета DASH за намаляване на теглото и кръвното налягане

Диетата DASH e специално разработена за контролиране нивата на кръвното налягане и редукция на теглото. Тя е създадена от екипи експерти в храненето, ендокрино- лози, кардиолози, психолози и става популярна първоначално в Америка сред хора с хипертонични оплаквания. Терминът DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) е въведен за първи път през 1997 година в научни студии. В Европа тя се доближава най-много до средиземноморската кухня, като включва в менюто си главно плодове, зеленчуци, нискомаслени и обезмаслени продукти.

Съдържанието на сол в нея е ограничено до минимум, както и приемът на червени меса, масла и сладки продукти. По този начин наситените мазнини и холестеролът са сведени до минимум. Диетата DASH разчита и на един допълнителен аспект: проведените във връзка с нея изследвания показват, че достатъчната употреба на нискомаслени млечни про- дукти оказва намаляващо кръвното налягане действие.

Ето защо в нея широко са застъпени нискомаслените и обезмаслени млечни продукти (мляко, кисело мляко, сирене, извара). За видими резултати хранителният режим трябва да се спазва поне 2 седмици. Диетата DASH действа най-добре при хора с умерено повишено кръвно наляга- не или пре-хипертония, а при хора с по- тежка хипертония спомага за по-добър отговор към медикаментозната терапия.

Основната цел на DASH диета е да намали високото кръвно налягане. Насърчава се консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни храни с ниско съдържание на мазнини, птиче месо, риба, ядки и боб, а се ограничава приема на червено месо, мазнини, захар и сол.

Пълното име на DASH диета е „Диетични подходи за спиране на хипертонията“. Експерти от Националния здравен институт в САЩ създадоха диетата, за да помогнат на хората да контролират кръвното си налягане.

Какво представлява DASH диетата?

Диетичните подходи за спиране на хипертонията или DASH диета, е препоръчвана за хора, които искат да предотвратят или лекуват хипертония – високо кръвно налягане – и да намалят риска от сърдечни заболявания.

Диетата е създадена, след като учените забелязват, че високото кръвно налягане е много по-рядко срещано при хора, които спазват растителна диета, като вегани и вегетарианци.

Ето защо DASH диетата набляга на плодовете и зеленчуците, като същевременно съдържа някои постни източници на протеини като пиле, риба и боб. Диетата е с ниско съдържание на червено месо, сол, добавени захари и мазнини.

Тя обаче може да помогне и на тези, които искат да отслабнат, да понижат холестерола и да управляват или предотвратяват диабета.

За какво трябва да внимаваме

  • размера на порцията
  • консумиране на голямо разнообразие от здравословни храни
  • получаване на правилния баланс на хранителните вещества

 Ползи от DASH диетата

  • приемате по-малко натрий (ключовата съставка в солта)
  • увеличавате приема на храни, богати на магнезий, калций и калий

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *