Инсулт с предизвестие

Инсулт с предизвестие

Инсулт с предизвестие

Всеки трети инсулт предупреждава за себе си с краткотрайни смущения, които често биват подминавани. При това своевременните мерки биха могли да предотвратят най-лошото. Не подценявяйте симптомите на инсулт! Внезапно пред дясното ви око притъмнява – за една, две минути. След това странното явление отминава. Първоначалната паника изчезва. Всичко отново е наред, си мислите. Твърде много стрес напоследък, иначе се чувствате съвсем добре.

Опасна заблуда!

Тъй като краткотрайното зрително смущение може да се дължи на т.нар. ТИА – транзиторна исхемична атака, с други думи лек апоплектичен удар или мини-инсулт. Рискът след това да последва тежък инсулт е голям.

Причината най-често се дължи на кръвен съсирек в някоя артерия, от който се е откъснало малко парче” – обяснява неврологът, проф. Христиан Арнинг. „Непосредствено след инцидента, пациентът се чувства съвсем добре, но съсирекът е все още там.” И от този момент часовникът започва да тиктака.

Най-често тежкият инсулт се появява до един-два дни след транзиторна исхемична атака” – казва експертът. По следите на съсирека Една точна и преди всичко бърза диагноза би могла до 80% да предотврати евентуален последващ инсулт.

Изследвания като ядреномагнитна резонансна томография или ултразвук на сънните артерии се организират лабораторно и поставянето на окончателна диагноза понякога отнема 3 до 4 седмици, докато транзиторна исхемична атака е спешен случай, който изисква спешни мерки.

Ето защо в много от по-големите европейски болници се създават т.нар. Stroke Units (ударни звена). Такава е специалната група TIA-Unit в клиниката Асклепий Хамбург-Вандсбек. При нея времето е изчислено така, че по възможно най-бързия начин съсирекът да бъде открит и в зависимост от случая разнесен посредством медикаментозна терапия или отстранен по хирургичен път.

За поставянето на бърза диагноза в тясно сътрудничество работят невролози, кардиолози и рентгенови експерти. „Пораженията при един инсулт често пъти са необратими, затова е толкова важно той да бъде предотвратен навреме” – казва проф. Арнинг.

Дори да не съществуват специални звена за спешна диагностика обаче, от първостепенна важност е пациентът да прояви бдителност и да не подценява симптомите, за колкото и кратко време да са се проявили.

Кой е застрашен?

Между рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и дължащите се на тях мозъчни инфаркти са между другото високото кръвно налягане, наднорменият холестерол и диабетът. Апоплектичният удар следователно може да бъде предотвратен посредством бедно на мазнини хранене и много движение.

Ултразвуково изследване на сънните артерии показва дали съдовете са склерозирали и каква е степента им на калцификация. Ето защо то се препоръчва на обременените с наследственост или рискови фактори.

Кога трябва да отидете в болница?

Тези предупредителни сигнали свидетелстват за инсулт. Типично за тях е, че те се появяват внезапно, като удар, и често засягат едната страна. Достатъчно е наличието само на един симптом.

Дори да се почувствате отново добре, при появата на следните оплаквания позвънете на Бърза помощ или спешно потърсете лекарска помощ при невролог, кардиолог или дежурен лекар.

  • Зрителни смущения – най-често само с едното око човек вижда смътно или нищо.
  • Говорни проблеми – засегнатият не формулира мислите си ясно или не разбира това, което му се говори.
  • Емоционална обърканост – следи от тръпнене на лицето, ръцете, краката; нарушения на съзнанието.
  • Парализа – на ръцете или краката, също и на лицето, най-често засегната е само едната страна.
  • Вестибуларни смущения – несигурност при вървене, нестабилност, виене на свят

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *