Какво е артериалната хипертония?

Какво е артериалната хипертония?

Установяването и профилактиката на артериалната хипертония и началото на дългия път в борбата за преодоляване на неконтролираното повишено артериално налягане, което може да причини сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

Нашата цел е да информираме обществеността за новостите в лечението и профилактиката на артериалната хипертония и да помогнем на пациентите да се справят сами и да бъдат в помощ на своите близки и роднини, да създадем едно добре информирано общество по този глобален проблем. Това е един от стълбовете на профилактиката и лечението на повишеното артериално налягане.

Какво е артериалното налягане ?

Средно 1 от 4 души е с повишено артериално налягане, но едва около 20 % от тях знаят какво в същност е това. При хора над 60 годишна възраст всеки 1 от 2 души има повишено артериално налягане. Но високото артериално налягане може да няма никакви симптоми. Така, първата стъпка е редовно да измервате и следите стойностите на Вашето артериално налягане. Правете го Вие и Вашето семейство редовно, а също кажете това и на Вашите приятели.

Надяваме се, чрез нашата страница да Ви бъдем в полза, да можете да ни зададете въпроси, които Ви интересуват и да Ви държим във връзка с водещите специалисти в България по въпросите на артериалната хипертония.

Какво е артериално налягане?

Артериално налягане или само налягане, е налягането, което кръвта упражнява върху стените на нашите кръвоносни съдове, след като бъде изпомпана от сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може да достигне до всички точки на нашето тяло. Сърцето и кръвоносната система (артерии, вени и капиляри) са част от цялата тази циркулация.

Какво е повишено артериално налягане (артериална хипертония)?

Повишено артериално налягане е по-често наричано артериална хипертония от Вашия лекар. Запомнете, винаги, когато, Вашия лекар употребява термини, които са непознати за Вас да го помолите да Ви обясни за какво точно се отнасят те. Повишеното артериално налягане причинява екстремно натоварване на Вашето сърце и кръвоносна система.

Според Европейското дружество по хипертония (ESH) артериална хипертония се дефинира като повишено артериално налягане над 140 за горната граница или систола и/или над 90 за долната граница или диастола. Колкото е по-високо артериалното налягане, толкова риска от усложнения за Вашето здраве е по-висок.

Артериалната хипертония е рисков фактор за исхемична болест, сърдечна недостатъчност и мозъчен инсулт, като нейното лечение и контрол е превенция за тези заболявания. Високото артериално налягане уврежда също бъбреците и очите.

Необходимо ли е да се лекува повишеното артериално налягане?

Решението за това трябва да стане след консултация с Вашия личен лекар и специалист – кардиолог. Трябва да знаете, че всяка стойност на артериалното налягане над нормалните е риск за Вашето здраве.

В зависимост от стойностите на Вашето артериално налягане, Вашият лекар може да препоръча лечение чрез промяна на Вашия стил на живот-диета, упражнения, спиране на тютюнопушенето и/или лечение чрез медикаменти.

Артериалната хипертония не се лекува, тя се контролира!

В този случай, Вие трябва да приемате медикамента, който Ви е предписан от Вашия лекар за цял живот. Никога не прекъсвайте лечението сам, преди да сте се консултирали с него.

Животоопасна ли е артериалната хипертония?

Много често високото артериално налягане протича без видими симптоми за пациентите и първите му усложнения могат да бъдат органни увреди-сърце, мозък, бъбреци. Някои автори, наричат този вид хипертония „ тих убиец”.

Неконтролираните високи стойности на артериалното налягане водят до сърдечни и бъбречни увреждания, могат да причинят и мозъчен инсулт.

Сърдечносъдовите заболявания и мозъчния инсулт са най-честата причина за смъртност сред хората в нашето ежедневие. Добрата новина е, че високото кръвно налягане може да се контролира ефективно.

Промяната в начина на живот, редовния прием на медикаменти ще намалят значимо Вашето високо артериално налягане и ще Ви предпазят от животоопасни инциденти.

Какво да се предпазим от повишено артериално налягане?

Здравословният начин на живот е от особена важност за профилактика на Вашето артериално налягане. Спазвайте тези прости правила:

 • Поддържайте теглото си в оптимални граници
 • Редуцирайте приема на сол с храната
 • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци
 • Намалете приема на алкохол
 • Спрете тютюнопушенето
 • Редовни физически упражнения, поне 3 пъти седмично.

Как се лекува високо артериално налягане?

Вашият лекуващ лекар може да Ви препоръча промяна на начина Ви на живот, както промяна в диетата Ви и физическата активност, както и да Ви предпише лечение с медикаменти. Този вид лекарства, които понижават високото артериално налягане се наричат антихипертензивни медикаменти.

Вашият лекуващ лекар може да Ви предпише незабавно антихипертензивен медикамент в някой от следващите случаи:

 • Високо артериално налягане, измерено над 180 / 110.
 • Високо артериално налягане, измервано много пъти в ежедневието Ви над 160 / 100
 • Високо артериална налягане, измервано в стойности над 130/ 90 и наличие на някои от следващите съпътстващи състояния:
 • Захарен диабет
 • Сърдечни, бъбречни увреждания или мозъчен инсулт (наричани за по- кратно органни увреждания).
 • Изчисленият 10 годишен кардиоваскуларен риск е повече от 20 %.

Съществуват няколко различни класа антихипертензивни медикаменти, които Вашият лекуващ лекар, в зависимост от Вашето здравословно състояние в момента, наличието на придружаващи заболявания ще Ви препоръча в подходяща доза за Вас.

Запомнете!

За да се понижи Вашето артериално налягане, ще трябва да приемате медикаментите, които Вашият лекар е изписал редовно! Понижаването на Вашето артериално налягане е един процес на взаимоотношения: между Вас и Вашия лекуващ лекар, промяна на стила Ви на живот и приема на антихипертензивни медикаменти.

Артериалното налягане не се лекува, то се контролира чрез ежедневен прием на медикаменти!

Защо моят лекар ми изписва повече от един медикамент за високо артериално налягане?

Много клинични проучвания показват, че приемът само на един антихипертензивен медикамент, независимо от коя група е, понижава артериалното налягане със 7 – 8 %.

Често, пациентите имат нужда от по-значимо редуциране на стойностите на артериалното налягане и това се постига чрез комбинация от медикаменти. Това се нарича комбинирана терапия на артериалната хипертония. Изборът на медикамент или медикаменти е строго индивидуално за всеки! От особена важност за Вас е да знаете, че приемът тези медикаменти се извършва под непрекъснатия контрол и наблюдение от специалист!

Как ще се контролира моето високо артериално налягане?

Ако Вашият лекуващ лекар Ви е установил, че сте с високо артериално налягане, то той ще Ви предложи и програма, по която Вие да се ръководите. Но Вие ще трябва да играете активна роля в тази програма, да дискутирате с лекуващия лекар всички Ваши проблеми. Именно така ще постигнете най-добър контрол на Вашето артериално налягане!

Както подчертахме по-горе, контролирането на Вашето високо артериално налягане се състои в промяна на начина Ви на живот, здравословна диета и поддържаща антихипертензивна терапия.

Препоръките, които Вашият личен лекар ще направи, за да контролирате адекватно Вашето артериално налягане зависят от няколко фактора:

 • Колко високи са стойностите на артериалното налягане;
 • Каква е давността на хипертонията Ви;
 • Имате ли съпътстващи заболявания (бъбречни, захарен диабет и др.);
 • Наличие на съпътстващи рискови фактори за сърдечносъдов инцидент;
 • Какви са резултатите от Вашия физикален преглед и клинико – лабораторните тестове;

Вашият личен лекар след като определи кардиоваскуларния Ви риск за следващите 10 години ще определи: Границите, в които Вие трябва да поддържате Вашето артериално налягане; Ще оптимизира Вашата терапия, чрез включване на допълнителни медикаменти, като понижаващи холестерола и др.