Лесна и полезна рецепта за мариновани моркови – чудесен източник на витамин К2
Към защитаващите кръвоносните съдове средства спада витамин К. Става въпрос за един не много популярен витамин, който контролира кръвосъсирването, активира образуването на костно вещество и предпазва от ракови образувания. Много изследвания показват, че може да редуцира също отлаганията по съдовете. Специалната му форма К2 може да намали риска от атеросклероза или сърдечно-съдови заболявания.
Витамин К се крие в подправки като магданоза и дивия чесън, но се съдържа и в червеното цвекло, листното зеле и броколите. К2 може да бъде открит също в киселото зеле и домашно приготвените туршии. Ето една проста рецепта за мариноване на моркови – чудесен източник на витамин К2:
Съставки за 720 мл буркан:
- 600 до 700 г моркови
- 2 малки глави лук или 6-10 главички арпаджик
- 6 г сол
- 2 до 3 главички канела
- ½ скилидка чесън
- 1 дафиново листо
- 1,5 с.л. семена от копър или кимион
- 0,5 с.л. синапено семе
- Пресен или изсушен копър и естрагон на вкус
- 0,5 ч.л. суроватка или 1 капсула пробиотични култури
Приготовление
Морковите се измиват и нарязват, лукът се нарязва на малки парчета (ако е арпаджик, може да се сложи цял). Поставят се в по-голям съд, където се добавят също подправките, солта, суроватката. Всичко това се разбърква и мачка с ръка, докато зеленчуците си пуснат сока. Бурканът се пълни до 2 см под капачката и се затваря. Оставя се да се маринова на тъмно при стайна температура (например покрит с одеяло) за 5 дни. После се премества в килера и се оставя да вкисва за 3 до 6 седмици.