Ограничавайте приема на захар

Ограничавайте приема на захар

Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продуккти, избягвайте консумацията на напитки, съдържащи захар.

Захарта придава приятно чувство за сладост, поради което продуктите, съдържащи захар са често предпочитана храна. Ра­финираната захар представлява захароза, която състои от глю- коза и фруктоза – прости захари, намиращи се естествено в пло­довете. Захароза и глюкоза се съдържа в малки количества и в ня­кои зеленчуци – цвекло, моркови, грах.

Рафинираната захар обаче е източник само на празни кало­рии, тя не доставя други полезни хранителни вещества като ви­тамини, минерали и растителни влакнини за разлика от плодове­те.

Освен с бяла рафинирана захар, храните могат да бъдат под­сладени и с други захари като глюкоза (декстроза), фруктоза, фрукозно-глюкозен сироп, инвертна захар и др. Медът се състои от глюкоза и фруктоза, но за разлика от другите захари съдържа биологично активни вещества с антиоксидантно и антимикробно действие, поради което е за предпочитане пред захарта при подслаждане. Кафявата захар съдържа някои минерални вещест­ва и също е за предпочитане пред рафинираната захар.

По-голяма част от приема на захар се дължи на консумацията на бонбони, баклави и други сиропирани сладкиши, торти, пасти, кексове, вафли, шоколад, безалкохолни напитки, съдържащи захар. Захар се приема и чрез компоти, конфитюри, мармалади и сладка.

Захарите осигуряват най-бързо енергия за организма, както при физически усилия, така и при умствена работа, съдействат за бързо възстановяване при умствена и физическа умора.

Прекомерната и честа употреба на захар, захарни и сладкар­ски изделия и безалкохолни напитки със захар, обаче е свързана с риск за здравето. Високият прием на захар и захар съдържащи храни и напитки води до свръхприем на енергия, наднормено тег­ло и затлъстяване, които от своя страна увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2.

Особено висока е енергийната стойност на сладкишите, които освен захар, съдържат и значително количество мазнини (1 грам въглехидрати доставя 4 ккал, а 1 грам мазнини 9 ккал). Чес­тата употреба на захарни продукти и напитки са основната причина за развитие на зъбен кариес.

За придаване на сладък вкус на храната при лица с диабет и наднормено тегло може да се използват синтетични подслади­тели, напр. захарин, аспартам и др. Те не доставят енергия и не създават риск за развитие на зъбен кариес.

Препоръки за ограничаване приема на захар, захарни и сладкарски продукти:

  • Опитайте се да пиете чай или кафе без захар. Ако подс­лаждате, предпочитайте пчелен мед или кафява захар.
  • Не подслаждайте прясното и киселото мляко със захар.
  • Намалете поне наполовина количеството на захарта, ко­ето употребявате в готварските рецепти на десерти­те.
  • Избягвайте честата употреба на безалкохолни напитки, съдържащи захар, предпочитайте чешмяна и минерална вода.
  • Предпочитайте натурални плодови сокове без добавена захар пред соковете и нектарите, подсладени със захар.
  • Избягвайте консумацията на захарни и сладкарски изде­лия. За десерт избирайте пресни плодове вместо пасти и торти.
  • Избягвайте честия прием на съдържащи захар храни и напитки между отделните хранения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *