Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продуккти, избягвайте консумацията на напитки, съдържащи захар.
Захарта придава приятно чувство за сладост, поради което продуктите, съдържащи захар са често предпочитана храна. Рафинираната захар представлява захароза, която състои от глю- коза и фруктоза – прости захари, намиращи се естествено в плодовете. Захароза и глюкоза се съдържа в малки количества и в някои зеленчуци – цвекло, моркови, грах.
Рафинираната захар обаче е източник само на празни калории, тя не доставя други полезни хранителни вещества като витамини, минерали и растителни влакнини за разлика от плодовете.
Освен с бяла рафинирана захар, храните могат да бъдат подсладени и с други захари като глюкоза (декстроза), фруктоза, фрукозно-глюкозен сироп, инвертна захар и др. Медът се състои от глюкоза и фруктоза, но за разлика от другите захари съдържа биологично активни вещества с антиоксидантно и антимикробно действие, поради което е за предпочитане пред захарта при подслаждане. Кафявата захар съдържа някои минерални вещества и също е за предпочитане пред рафинираната захар.
По-голяма част от приема на захар се дължи на консумацията на бонбони, баклави и други сиропирани сладкиши, торти, пасти, кексове, вафли, шоколад, безалкохолни напитки, съдържащи захар. Захар се приема и чрез компоти, конфитюри, мармалади и сладка.
Захарите осигуряват най-бързо енергия за организма, както при физически усилия, така и при умствена работа, съдействат за бързо възстановяване при умствена и физическа умора.
Прекомерната и честа употреба на захар, захарни и сладкарски изделия и безалкохолни напитки със захар, обаче е свързана с риск за здравето. Високият прием на захар и захар съдържащи храни и напитки води до свръхприем на енергия, наднормено тегло и затлъстяване, които от своя страна увеличават риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2.
Особено висока е енергийната стойност на сладкишите, които освен захар, съдържат и значително количество мазнини (1 грам въглехидрати доставя 4 ккал, а 1 грам мазнини 9 ккал). Честата употреба на захарни продукти и напитки са основната причина за развитие на зъбен кариес.
За придаване на сладък вкус на храната при лица с диабет и наднормено тегло може да се използват синтетични подсладители, напр. захарин, аспартам и др. Те не доставят енергия и не създават риск за развитие на зъбен кариес.
Препоръки за ограничаване приема на захар, захарни и сладкарски продукти:
- Опитайте се да пиете чай или кафе без захар. Ако подслаждате, предпочитайте пчелен мед или кафява захар.
- Не подслаждайте прясното и киселото мляко със захар.
- Намалете поне наполовина количеството на захарта, което употребявате в готварските рецепти на десертите.
- Избягвайте честата употреба на безалкохолни напитки, съдържащи захар, предпочитайте чешмяна и минерална вода.
- Предпочитайте натурални плодови сокове без добавена захар пред соковете и нектарите, подсладени със захар.
- Избягвайте консумацията на захарни и сладкарски изделия. За десерт избирайте пресни плодове вместо пасти и торти.
- Избягвайте честия прием на съдържащи захар храни и напитки между отделните хранения.