Ограничете употребата на сол и консумацията на солени храни
Солта представлява натриев хлорид. Натрият и хлорът са незаменими елементи за редица важни функции на организма, но високият прием на сол над физиологичните потребности представлява риск за здравето.
Солта постъпва с храната главно чрез консумацията на технологично обработените и консервирани храни, при приготвяне на ястия, както и чрез допълнителното солене на готовите ястия при хранене. Източник на сол са и храните, естествено съдържащи натриев хлорид в състава си. Малко количество натрий се поема и чрез хранителните добавки за технологични цели като овкусителя моно-натриев глутамат, консерванта натриев сулфит, сода за хляб (натриев бикарбонат) и др.
Храните с високо съдържание на сол са технологично преработените като колбаси, консервирани меса и риба, сирена, туршии и други консервирани зеленчуци, сухи супи, чипс, солени закуски, сосове за подправки на ястия и салати, соев сос, доматен сок, доматено пюре, кетчуп и др.
Храни от животински произход като прясната риба и месото са с естествено съдържание на натриев хлорид, докато храните от растителен произход – плодове, зеленчуци и зърнени храни са с много ниско съдържание на сол, за разлика от съдържанието на калий (вижте Съдържание на натрий в храните).
Препоръката за прием на натрий е под 2000 мг – съдържащи се в около 5 грама сол или приблизително 1 чаена лъжичка сол на ден. При интензивна физическа активност поради загуба на сол при изпотяване, нуждата от натриев хлорид се повишава.
В България средният дневен прием на сол е висок и надвишава 10 грама на ден. По-голяма част от количеството на приема ната сол om нашето население се дължи на хляба и тестените продукти, добавената сол при приготвяне на ястията, сирената, месните продукти, особено колбасите, пържените картофи и чипса.
Високият прием на сол се свързва с нарастване на риска за високо кръвно налягане и съответно ограничаването на консумацията на сол е един от подходите за намаляване честотата на хипертонията. Високото кръвно налягане от своя страна се явява един от основните рискови фактори за мозъчен инсулт, както и за исхемична болест на сърцето. Съществува връзка между високия прием на сол и риск за рак на стомаха, увреждане на бъбречната функция, увеличена загуба на калций и риск за остеопороза при възрастните индивиди.
Постепенното намаляване на приема на сол довежда до привикване на вкус към по-ниски концентрации на сол, засилва интензитета на соления вкус и намалява предпочитанията към солените храни.
Практическите стъпки за намаляване на приема на сол са:
- Избирайте храни с ниско съдържание на сол, като намалите консумацията на консервирани храни, колбаси, солена риба, туршии.
- Приготвяйте храната с малко сол.
- Предпочитайте сготвено месо вместо консервираните меса и колбаси.
- Избирайте прясна и замразена риба вместо рибните консерви.
- Консумирайте повече пресни храни.
- Избягвайте да солите допълнително храната на масата.
- При приготвяне на ястията замествайте солта и подправяйте храната с кисели овкусители като лимонов сок и оцет, растителни подправки.
- Консумирайте повече плодове и зеленчуци, които са богати на калий – елемент благоприятно повлияващ кръвното налягане.
Съдържание на натрий в храни
Групи храни | Количество на прием (грама) | Натрий[1](мг) |
---|---|---|
Зърнени хоани | ||
Ориз, макарони /сварени без сол/ | 100 | следи |
Хляб | 100 | 360 - 600 |
Баничка | 100 | 650 |
Пица с кашкавал | 120 | 450 -1200 |
Зеленчуци | ||
Сварени зеленчуци без сол | 100 | до 10 |
Консервирани зеленчуци | 100 | 140-460 |
Картофи чипс | 30 | 120-180 |
Доматен сок | 200 | 660 |
Туршия | 100 | 950 |
Плодове | ||
Плодове /пресни/ | 100 | следи |
Ядки /осолени/ | 50 | 200 |
Мляко и млечни продукти | ||
Мляко | 200 | 120 |
Сирене саламурено | 100 | 1200 |
Месо и месни продукти риба | ||
Прясно месо, риба | 100 | до 90 |
Риба тон, консерва | 100 | 300 |
Колбаси | 100 | 1000 -2500 |
Кетчуп | 15 | 130 -230 |
Соев сос | 15 | 1030 |