Ползи за здравето от алкалните храни

Ползи за здравето от алкалните храни

Балансираното, здравословно хранене може да оптимизира здравето. Значителното намаляване на преработените храни, на захарта, на глутена и млечните продукти допринася за намаляването на възпалението в организма и всички рискове за здравето, които идват с него Пълноценното хранене елиминира изкуствените съставки и алергените, регулира имунния отговор и намалява риска от автоимунни заболявания. Не на последно място този тип диета помага за постигане то и поддържането на здравословно тегло.

Намаляването на киселинността в организма е ключът към всички тези ползи за здравето, които можем да постигнем, като се храним правилно. Терминът рН означава „потенциал на водорода“ и е мярката за баланса на киселинност или алкалност. Когато скала та отчита нула, средата е изключително киселинна; в другия край на скалата, при 14 е изключително алкална, а при 7 е неутрална.

Когато разтворът е неутрален, това означава, че има пълен баланс. Човешкото тяло се стреми да се поддържа в диапазона около неутралното – между 6,8 (леко кисело) и 7,4 (леко алкално). Кръвта трябва да бъде леко алкална, за да подхранва тъканите, органите и сис темите и трябва да се поддържа между 7,365 и 7,400. Не само храните, които ядем, и течностите, които пием, а и цялата ни заобикаляща среда заедно с начина на дишане и режима на движение и покой, имат потенциал да повишат киселинността в тялото и да повлияват негативно на pH на кръвта.

Тялото съхранява излишните киселини – пикочна, млечна, оцетна, мастни, танини – в тъканите и създава по-кисела среда. За да запази постоянно нивото на киселинност в кръвта, то трябва да се освободи от тези киселинни отпадъци. Когато ниво то е твърде високо, те не могат да напускат по стандартния начин – посредством отделителната система, и се складират в тъкани, стави и на всички възможни места. С напредване на възрастта средата в организма ни става все по-кисела, което води до умора, скованост, болки и сериозни здравословни проблеми. Когато тялото стане прекалено „кисело“, калцият се изтегля от кости те, за да неутрализира тази киселинност, което може да ги отслаби и да доведе до остеопороза.

Освен това прекомерната киселинност може да изтегли глутамина от мускулите, което води до трудности при натрупването или запазването на мускулната маса. Дисбалансът на рН и хроничното състояние на киселинност в тъканите увеличават многократно риска от заболявания. Честите ранни признаци на киселинноалкален дисбаланс включват: алергии, нарушения на дишането, хронични настинки и грип, главоболие, лошо храносмилане, възпаление, умора, мускулни крампи, болка, кожни проблеми и проблеми със синусите.

Когато киселина та продължава да се натрупва в тялото се засягат няколко органа и жлези, включително щитовидната, надбъбречните жле зи и черният дроб. Проучвания свързват следните заболявания и състояния с основен дисбаланс на pH: алергии, болест на Алцхаймер, атеросклероза, артрит, костни фрактури, бронхит, рак, кандидоза, сърдечносъдови заболявания, синдром на хронична умора, хронични инфекции, деменция, депресия, диабет, фибромиалгия, високо кръвно налягане, висок холестерол, хормонални дисбаланси, имунни де фицити, множествена склероза, мускулна дистрофия, преждевременно стареене, проблеми с теглото.

В основата на вредната за здравето, повишаваща киселинността диета, са захарта, рафинираните брашна, подобрители на вкуса, готварската сол, трансмазнините, пържените храни, ме сото, млечните продукти, алкохолът и кофеинът.

Те затрудняват тялото да въз станови своя pH баланс. Прекомерната консумация на захар съз дава идеалната среда за свръхрастеж на гъбички и патогенни бактерии, които могат да компрометират здравето. Рафинираните брашна (включително някои варианти на пълнозърнести и многозърнести) и всички печива, направени от тях, както и белият ориз, образуват кисе лини в организма. Изкуствените овкусители, оцветители, подсладители и консерванти не само образуват киселини в организма, но много от тях имат и невротоксични ефекти.

Обичайната готварска сол е киселинно образуваща, но натуралната морска сол алкализира тялото заради формата на натрий, както и други минерали като калий и калций. Пакетираните и преработени бързи храни съдържат повечето, ако не и всички съставки погоре – захар, рафинирано брашно, подобрители на вкуса, сол и не здравословни мазнини. Трансмазнините и пържените храни образуват киселини в тялото. Почти всички животински продукти (меса и млечни изделия) са силно киселинно образуващи, включително говеждо, телешко, свинско, бекон, яйца, мляко, сирене, карантия, домашни птици, риба и миди, отглеждани във ферми. Намалява нето на консумацията на тези храни ще улесни балансирането на pH.

Алкохолът окислява организма: освен високото съдържание на захар, етанолът в алкохола се превръща в ацеталдехид – токсичен страничен продукт, който се среща също в отработените автомобилни газове, тютюневия дим и промишлените емисии. Прекомерната консумация на кофеин също може да повиши киселинността в тялото. Някои плодове, зеленчуци и ядки; плодови консерви, плодови сиропи, плодови сокове, конфитюри, желета, гъби, бели картофи и осолени ядки допълнително повишават киселинността в организма.

Изцяло алкалната диета също не е здравословна. Отново става дума за баланс: изберете по-здравословни опции на киселите храни и ги поддържайте на ниско ниво в диета та си – приблизително до една трета от цялото прието количество храна. Пресни плодове. Да, плодовете могат да бъдат кисели в тялото. Но те са пълни с фибри, витамини, антиоксиданти и фитонутриенти, така че все пак трябва да бъдат част от диетата с пълноценни храни.

Просто ограничете консумацията си до пресни, органични плодове и яжте повече зеленчуци, отколкото плодове. Черен боб и нахут. Отново, въпреки че тези специфични зърна може да са по-кисели, те все още са добър вариант за целия ви хранителен план. Овес, кафяв ориз, див ориз, амарант и просо. Всички зърнени култури са кисели, но те са по-малко кисели от пшеницата и рафинираните брашна. Избирайте сурови, несолени ядки и се мена, студено пресовани и/или необработени масла, мед и кленов сироп. Последните са захари, но могат да бъдат част от алкализираща диета в малки количества. Консумирайте малко и по възможност меса и изделия от органични, хранени с трева, свободно отглеждани или диво уловени животни, птици и риба.

УВЕЛИЧЕТЕ КОЛИЧЕСТВОТО ИМ ДО НАД ДВЕ ТРЕТИ ВЪВ ВАШАТА ДИЕТА

На първо място, това са всички зелен чуци. Особено когато са органични и сурови, те са много алкализиращи. Мор кови, ряпа, лук, земна ябълка (колраби), пащърнак, цвекло, ямс, сладки картофи и други кореноплодни култури помагат за бързия киселинен баланс на тялото. От бобовите растения избирайте орга ничните соеви зърна, лещата и масления боб, елдата и киноата. Последните две не са зърна, а семена. Но всички заедно и поотделно не само имат пълноценни протеини, но също така помагат за намалява не на киселинността. Авокадо, кокос, лимон, лайм, грейпфрут, домати и вишни. Тези плодове (да, авокадото и доматите са плодове) са мно го алкализиращи. Такива са и бадемите, домашното бадемово мляко, тиквените семки, сусамът и покълналите семена.

Студено пресованите масла от авокадо, кокос, ленено семе, както и зехтинът и рибеното масло са здравословни и могат да бъдат част от алкализиращата диета. Напитки като чай от ройбос, мента и на брани през лятото билки, както и водата с лимон също намаляват киселинността в тялото. В този процес е важно не само храненето, за което става дума в статията погоре. Разтоварвайте се от стреса с градинска работа, разходки сред при родата, умерено спортуване.

Движението и изпотяването помагат за пре махването на киселинните отпадъци от тялото, както и за подобряване на моделите на дишане. Тренираното дълбоко дишане също ще намали киселинността в тялото. Изследванията показват, че отделянето на дори 30 секунди за целенасочени упражнения за дълбоко дишане има силен ефект върху киселинността в организма. Йога не само помага за гъвкавост и управление на стреса, но увеличава практиката ви на дълбоко дишане. Медитацията също е ефективен инструмент за управление на стреса и може също да помогне за намаляване на киселинността в тяло то. Масажът и поспециално лимфният дренаж е чудесно средство за намаляване на стреса. Сухото четкане на крайниците от края им към сърцето е лесен начин да стимулирате лимфната си система. Това насърчава циркулаци ята на кръвта и лимфната течност, за да помогне за отстраняването на киселин ните отпадъци. Намирането на баланса, включително pH баланса, е важна част за оптимизирането на вашето здраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *