Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол за здраво сърце
Млякото и млечните продукти са ценна храна за всички възрасти. Те са най-добрият източник на лесно усвоим калций. Млякото и млечните продукти съдържат пълноценни белтъци и други незаменими хранителни вещества като витамин А, витамин D, целия спектър на витамините от група В, особено на витамин В2. Млякото и млечните продукти също са източници на мазнини, а млякото и на млечна захар (лактоза).
В тази група храни се включват прясното и киселото мляко, различните видове сирене и кашкавал, извара, сметана и продукти на млечна основа като сладолед и др.
Млякото и млечните продукти се различават по своя състав. За разлика от млякото, което съдържа 3-5% белтък, сирената са богати на белтъци (17- 26%), но така също и на мазнини (20-50%). Лактозата в прясното мляко е около 5%, в киселото мляко е значително намалена в резултат на млечно-киселата ферментация (2%), а сирената практически не съдържат лактоза.
Млякото и млечните продукти са важен източник на калций в храненето на човека. Една чаша прясно или кисело мляко (200 г) съдържат 240 мг калций. Същото количество калций се доставя средно от 50 г сирене. С една чаша мляко и 50 г сирене се осигуряват почти 50% от дневните потребности на калция на възрастен човек, които са 1000 мг дневно.
Млякото и млечните продукти са важен елемент на здравословното хранене.
Калцият е от жизнено значение за изграждане и поддържане структурата на костите и зъбите във всички периоди на живота. Приемът на достатъчно количество калций намалява риска от остеопороза – заболяване, което най-често се среща при жените в менопауза и се характеризира с ниска кост на маса и нарушения 6 структурата на костите, водещи до лесната им чупливост при незначителни травми. Счита се, че достатъчният прием на калций, на който млякото и млечните продукти са богати, съдейства и за намаляване на риска от високо кръвно налягане.
Киселото мляко е ценна традиционна българска храна, но неговата консумация през последните години значително намаля. Киселото мляко и другите киселомлечни продукти имат специално значение за здравето.
Млечнокиселите бактерии подобряват храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека. Те потискат размножението на вредните микроби в червата и така намаляват случаите на чревни разстройства, тяхната продължителност и тежест.
Млечнокиселите бактерии подобряват имунитета, намаляват случаите на алергия към млякото, намаляват риска от атеросклероза като съдействат за понижаване на холестерола в кръвта.
Те притежават потенциал да намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво. При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на млякото се образуват биоактивни пептиди, които понижават кръвното налягане и стимулират имунитета.
Сметаната, пълномаслените млека и сирена могат да бъдат значителен източник общо на мазнини и на наситени мастни киселини. Високият прием на наситени мастни киселини води до повишаване нивата на общия холестерол и т.нар. лош холестерол (холестерол в липопротеините с ниска плътност), увеличава риска от атеросклероза. Затова се препоръчва консумацията на мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 %) или обезмаслени млека (0,1-0,5% мазнини), употребата на нискомаслени сирена и извара, ограничаване на сметаната.
При някои лица може да има недостатъчност на ензима лак- таза, който разгражда млечната захар. Това е свързано с различни стомашно-чревни оплаквания, спазми, болки, газове, разстройство. При лактазен дефицит не трябва да се консумира прясно мляко. Приемът на кисело мляко обикновено не създава проблеми, тъй като значителна част от лактозата е разградена при млечно-киселата ферментация.
Хора, които не могат или не обичат да консумират мляко и млечни продукти могат да приемат значителни количества калций от консервирана риба с кости като копърка, сардина, скумрия и др. Някои растителни храни (тъмно зелени листни зеленчуци – спанак, копрова, лапад и др., зърнените и бобовите храни) също доставят малки количества калций.
За разлика от млякото, различните видове сирене и кашкавал, особено бялото саламурено сирене са солени и съществен източник на натрий в храненето на нашето население. Натрият е рисков фактор за повишаване на кръвното налягане.
Препоръки:
- Консумирайте ежедневно по една чаша кисело или прясно мляко (200 мл) и 50 грама сирене. Това количество по отношение съдържанието на калций, е равностойно на 2 чаши мляко или около 100 грама сирене.
- Избирайте прясно и кисело мляко с нискосъдържание на мазнини (1,5 %) или обезмаслено мляко (0,1- 0,5 % мазнини).
- Предпочитайте, сирена с намалено съдържание на мазнини и нискомаслена извара пред сирената с високо съдържание на мазнини.
- Предпочитайте сирена и извара с намалено и ниско съдържание на сол.
Обезсолявайте солените саламурени сирена като ги оставите да престоят известно време във вода.