Приемайте ежедневно достатъчно количество Вода

Приемайте ежедневно достатъчно количество Вода

Приемайте ежедневно достатъчно количество Вода.

Водата е жизнено необходима. Без храна може да се живее в продължение на седмици, но без вода не повече от няколко дни.

За поддържане на водния баланс в организма човек се нуждае от ежедневен прием на вода в зависимост от водните загуби. Водните загуби включват отделената вода чрез урината, изп­ражненията, кожата и белите дробове. При умерен климат и се­дящ начин на живот водните загуби при възрастен човек са око­ло 2,6 литра дневно. Загубата на вода от кожата и белите дро­бове се увеличава при висока температура, голяма надморска ви­сочина, сух въздух и физическа активност. Приблизително 250- 300 мл вода се образува в организма при обмяната на вещества­та.

Приемът на вода с твърдата храна варира в широки граници в зависимост от вида на приетата храна (700 – 1100 мл). Счита се, че човек в зряла възраст с ниска до умерена физическа актив­ност при умерен климат трябва да приеме поне 1,5 – 2 литра (6- 8 чаши) питейна вода, включително напитки. Потребностите от вода при мъжете са по-големи от тези на жените, поради раз­лики в телесната маса и телесния състав.

Потребностите от вода се увеличават съществено при интензивна физическа ак­тивност и спорт, особено при висока температура на околната среда и могат да достигнат 5- 10 литра дневно. При усилена фи­зическа дейност освен вода с потта се губи и значително коли­чество соли, поради което загубите се възстановяват чрез при­ем на специални напитки, съдържащи захари и сол.

Обезводняването, предизвикано от недостатъчен прием на вода и течности спрямо потребностите, води до намаляване на умствената и физическата работоспособност, предизвиква на­рушаване на концентрацията и вниманието, умора и главоболие, повлиява неблагоприятно регулацията на телесната темпера­тура. Доброто ободнябане на организма намалява риска от камъ­ни в бъбреците, запек и др.

Първи сигнал на организма за недостиг на вода е жаждата, но тя се появява след като вече е настъпило леко обезводняване. Ето защо не трябва да чакаме да ожаднеем, за да пием вода, а е препоръчително редовно да приемаме достатъчно течности.

Източниците на вода за организма са чешмяната вода, мине­ралната вода, безалкохолни напитки, чай, кафе, мляко, айрян, бо­за, супи, плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове, ком­поти, сосове и малки количества от твърдите храни.

Най-доброто средство за утоляване на жаждата е обикнове­ната питейна вода, както и минералните води. Напитките, ка­то чай, айрян и натурални плодови сокове без захар съдържат по­лезни хранителни и биоактивни вещества, за разлика от безал­кохолните напитки със захар, които не се препоръчват, тъй ка­то внасят само празни калории“.

Практически препоръки за прием на достатъчно вода и течности:

  • Пийте всеки ден поне 6-8 чаши вода (1,5- 2 литра) – това количество включва и течности като чай и др.
  • Приемайте вода редовно в малки количества през целия ден.
  • Пийте повече вода при високи температури на околната среда и при усилена физическа дейност.
  • Предпочитайте чешмяна или минерална вода пред безал­кохолни напитки и плодови сокове, съдържащи захар или други подсладители.
  • Пийте вода и течности с умерена температура, избяг­вайте много студени и горещи напитки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *