Какво представлява солта и солта в живота на човека
Чували ли сте израза „солта на живота”? Дори да не сте, със сиаурност можете да кажете, че става въпрос за преживяванията, придаващи вкус на живота. Но истината е, че солта, коаато се приема в големи количества, може да бъде рисков фактор за редица сърдечно-съдови заболявания.
Солта е съединение на натрия и хлора, наричано натриев хлорид. И двете вещества са необходими на организма, но при повишен прием натрият създава риск за здравето.
Сол и натрий не са равнозначни понятия. Натрият е съставка на солта. За да се изчисли количеството сол, количеството на натрия, изразено в грамове, следва да се умножи по 2,5.
Роля в човешкия организъм. Основните съставки на солта – натрият и хлорът, имат много важни функции в организма.
Натрият участва в:
- поддържането на баланса на течностите в организма;
- пренасянето на нервните импулси;
- съкращаването на мускулите.
Хлоридите поддържат алкално-киселинното равновесие и подпомагат дейността на натрия.
Препоръчителен дневен прием на натрий/сол
Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г/3,75 г сол дневно, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.
Последици от прекомерна употреба на сол Сол и високо кръвно налягане
При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане.
Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до:
- мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт;
- аневризма;
- сърдечна недостатъчност;
- нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни;
- сърдечносъдови проблеми при хора с диабет
Сол и рак
Солта нарушава горния слои на лигавицата на стомаха и увеличава контакта със случайно попадналите в стомашно-чревния тракт канцерогени, което повишава риска от рак на стомаха.
Сол и остеопороза
Колкото повече сол се приема, толкова повече калций се изхвърля с урината. Когато калцият е в недостиг, той може да започне да се извлича от костите, което води до загуба на костна маса, намаляване на плътността на костите и увеличаване на тяхната чупливост – заболяване, известно като остеопороза.
Каква е ситуацията в България?
Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10-14 грама на ден, а в някои региони на страната – до 18-20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а
България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето.
Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5-6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.
Кои са основните източници на сол в нашето хранене?
Националните проучвания на храненето показват, че 70% от приема на сол на населението се дължи на солта, съдържаща се в преработените и консервираните храни, и около една трета – на добавената сол при приготвяне на храната у дома и в заведенията за обществено хранене. Минимално количество натрий се съдържа и като естествена съставка на редица храни, но то не допринася съществено за общия прием на натрий.
Храни с високо съдържание на сол, добавена при тяхното производство
- Хляб и тестени продукти: хляб, баници, тутманици, милинки, соленки и др.
- Месни продукти: колбаси, пастърма, пушени филета, месни консерви и др.
- Сирена.
- Готови за консумация ястия и салати, продавани в магазините.
- Сухи супи и бульони.
- Рибни продукти: осолена пушена риба, рибни консерви и др.
- Пикантни закуски: солети, крекери, екструдирани зърнени продукти, пуканки, солени ядки и др.
- Консервирани зеленчуци: туршии, стерилизирани зеленчукови консерви, зеленчукови сокове.
- Сосове и подправки: сосове за ястия и салати, доматено пюре, кетчуп, майонеза, горчица, соев сос, подправки, съдържащи изсушени зеленчуци и др.
- Картофени продукти: картофен чипс, инстантно картофено брашно и др.
Храни с естествено съдържание на натрий
- По-значителни естествени източници на натрий са някои животински храни: риба, миди и други морски храни, месо, яйчен жълтък, мляко и др.
- Повечето от растителните храни съдържат минимални количества натрий: пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни (пшеница, ръж, овес, ориз, царевица и др.), бобови храни (боб, леща, нахут), картофи, ядки (орехи, бадеми, лешници).
Препоръки за намаляване консумацията на сол
Опитайте се да следвате тези съвети за намаляване приема на сол и осигурете здраве на себе си и семейството си.
- Избягвайте често присъствие на туршии в менюто Ви.
- Консумирайте ядките несолени.
- Обезсолявайте саламурените сирена, като ги оставите за известно време във вода.
- Предпочитайте безсолни маслини, а солените маслини обезсолявайте във вода.
- Намалете солта при готвене вкъщи, където е възможно – не солете.
- Използвайте растителни подправки, лимон и оцет за овкусяване.Опитайте храната, преди да солите.Консумирайте повече плодове и зеленчуци.Те съдържат минимално количество натрий и са богати на калий, който намалява вредното действие на високите количества натрий в организма.
- Те подобряват вкуса на храната и ще Ви помогнат да намалите солта. Около 20% от българите обикновено солят, без да са опитали храната си.
- Предпочитайте прясното месо пред месните продукти, прясната риба пред консервираната или пушената, пресните зеленчуци пред консервираните.
- Избирайте непреработени или минимално преработени храни.
Балансът между калий и натрий е изключително важен за организма. При повишен прием на сол (натриев хлорид) калият намалява въздействието на натрия, водещо до повишаване на кръвното налягане и загуба на калций от костите. Препоръчително е калият да се набавя чрез храните – основно от зеленчуци и плодове.
Ограничаване приема на сол още от детска Възраст Вкусовите предпочитания се възпитават. Затова трябва да помогнете на децата да изградят полезни хранителни навици за цял живот, като спазвате принципите за намаляване на солта при избора и приготвянето на храни. Върху децата влияние оказват и рекламите на храни, които често са много солени. Намерете подходящия за Вашето дете начин да пренасочите желанието му – като му разкажете забавна история и замените искания чипс с плод например.
Високият прием на сол при децата може да:
- доведе до повишаване на кръвното налягане;
- доведе до наднормено тегло, тъй като децата често утоляват жаждата, предизвикана от солта, с безалкохолни напитки, съдържащи захар;
- създаде предпоставка за възникване на сърдечносъдови заболявания;
- увеличи риска, особено за момичетата, от развитие на ос- теопороза в по-късна възраст, поради загубата на калций от костите, тъй като максималната костна плътност се постига през детството, до 25-годишна възраст.
Солта в продуктите, които пазаруваме
Натрият е естествена съставка на храните, но се съдържа в минимални количества в суровите храни. В преработените храни натрият се добавя често като консервант – за осигуряване на по-дълъг срок на годност, тъй като потиска растежа на бактериите, дрождите и плесените. Солта се използва широко и за подобряване на вкуса, структурата и вида на храните.
Как да приемаме по-малко сол в заведенията?
- Ако ястието се приготВя след поръчката, помолете готвача да не слага сол, за да може Вие да го посолите съгласно Вашето предпочитание.
- Поискайте соса и подправките за салатата да Ви бъдат поднесени отделно, за да можете да сложите само толкоВа, колкото Вие желаете.
- Избирайте ястия, включващи непреработени и неконсер- вирани храни – месо вместо колбаси, шунка, пушено филе или бекон, прясна риба Вместо пушени шпроти, салата от пресни зеленчуци вместо туршия.
- Включете повече пресни зеленчуци в менюто си под формата на салата, гарнитури, предястия и осноВни ястия, избирайте десерти от пресни плодоВе.
- Предпочитайте по-безсолни видове сирена: Вместо предястия или ястия, включващи солено сирене, избирайте такиВа с кисело мляко, зеленчуци, бобоВи и други храни с минимално естествено съдържание на натрий.
- Когато поръчВате пица или сандвич, нека са със зеленчуци или пиле, вместо със салам, шунка или бекон.
Видове сол
Йодирана готварска сол
препоръчителна за цялото население в България Според българското законодателство солта за хранителни цели, независимо дали е трапезна, или за производство на храни, задължително трябва да е йодирана.Йодирането на солта е част от националната програма за борба с йоддефицитните състояния. Те възникват вследствие на това, че почвата на много райони на страната е бедна на йод, в резултат на което водата и храните са с ниско съдържание на йод.
Сеаа солта се йодира с устойчиВия на действието на светлината калиев йодат, вместо с използвания първоначално калиев йодид, поради което солта не се продава в тъмни опаковки и не е необходимо да се съхраняВа на тъмно. За да се избеанат обаче заауби на йод под Влияние на кислорода във въздуха, съхранявайте солта в затВорени съдоВе и солете яденето, след като ао саотВите.
Солта за хранителни цели може да бъде получена чрез обработка на изкопаема естествена каменна сол, солен концентрат или чрез изпарителна инсталация от морска сол. Тя се йодира чрез обоаатяВане с калиев йодат. Съдържанието на натриев хлорид в йодираната готВарска, каменна и морска сол е еднакво високо – 98-99%.
Повечето други видове сол (морска натурална, хималайска и др.) съдържат различни минерали, но в минимални количества, и 96-98% натриев хлорид, само с няколко процента по-малко от готВарската сол. Поради това те нямат съществени предимства и прекомерната им употреба създава същия риск за здравето.
Диетична сол
Диетичната сол съдържа средно 50% калиев хлорид, останалото количество е натриев хлорид (готварска сол). Диетичната сол доставя наполовина по-малко количество натрий от готварската сол и е значителен източник на калий. Калият намалява вредните ефекти на високия прием на натрий и съдейства за здравето на сърдечносъдовата система.
Преди употребата на диетична сол трябва да се консултирате с лекар, защото при наличие на някои заболявания или прием на определени медикаменти съществува риск за повишаване над допустимите нива на количеството калий в организма.
Прекомерната употреба на сол засяга над 80% от населението В България. Негативните тенденции в навиците за хранене, предпоставка за Висока консумация на сол, са свързани най-вече с употребата на храни с високо съдържание на сол (хляб, сирене, консервирани храни, туршии и др.), липса на навици за обезсоляване на храните с високо съдържание на сол, липса на навици за проверка на етикетите на хранителните продукти и прекомерното добавяне на сол в ежедневното хранене.
Съдържание на сол в храните
ГРУПИ ХРАНИ | НАТРИЙ (Г/ 100 Г ПРОДУКТ) | СОЛ (Г/100 Г ПРОДУКТ)* | ||
---|---|---|---|---|
зърнени/тестени храни | ||||
Ориз, макарони, спагети, сварени без сол | следи | следи | ||
Хляб, различни видове | 0,4-0,8 | 0,9-2,0 | ||
Баничка със сирене | 0,74 | 1,85 | ||
Пица с кашкавал/си-рене/колбаси | 0,4-0,8 | 1,0-2,0 | ||
БОБОВИ ХРАНИ | ||||
Зрял боб и леща, сварени без сол | 0,003-0,005 | 0,007-0,012 | ||
Грах (пресен, замразен), сварен без сол | 0,001-0,002 | 0,002-0,005 | ||
КАРТОФИ, картофени продукти | ||||
Картофи, варени без сол | 0,007-0,009 | 0,017-0,022 | ||
Картофен чипс | 0,4-0,8 | 1,0-2,0 | ||
зеленчуци | ||||
Зеленчуци пресни/ варени без сол | 0,001-0,01 | 0,002-0,02 | ||
Консервирани стерилизирани зеленчуци | 0,15-0,46 | 0,35-1,15 | ||
Туршия - маринована | 1,6 | 4,0 | ||
Туршия - стерилизирана | 0,6-0,8 | 1,5-2,0 | ||
Чушки - печени белени стерилизирани | 0,18-0,2 | 0,45-0,5 | ||
Лютеница, кьопоолу | 0,5-0,6 | 1,25-1,5 | ||
ПЛОДОВЕ | ||||
Плодове, пресни | Следи | Следи | ||
ЯДКИ | ||||
Ядки - сурови (орехи, бадеми, лешници) | 0,006-0,014 | 0,015-0,035 | ||
Солени печени фъстъци | 0,4 | 1,0 | ||
МЛЯКО и млечни продукти, яйца | ||||
Прясно мляко (козе, краве, овче) | 0,042-0,055 | 0,1 -0,14 | ||
Кисело мляко | 0,046-0,07 | 0,1-0,17 | ||
Сирене - саламурено | 1,2-1,6 | 3,0-4,0 | ||
Кашкавал | 0,72-1,2 | 1,8-3,0 | ||
Млечно масло, безсолно | 0,011 | 0,03 | ||
Млечно масло, със сол | 0,75 | 1,88 | ||
Яйце сурово (1 брой) - 40 а без черупка | 0,056 | 0,14 | ||
МЕСО, МЕСНИ ПРОДУКТИ, РИБА | ||||
Прясно месо (свинско, телешко, говеждо, агнешко, пилешко) | 0,050-0,110 | 0,12-0,27 | ||
Прясна риба (различни видове) | 0,067-0,13 | 0,17-0,32 | ||
Риба тон, консерва | 0,3 | 0,75 | ||
Пушена скумрия | 0,75 | 1,88 | ||
Траен варено-пушен салам „Стара планина” | 1,4 | 3,5 | ||
Малотрайни колбаси „Стара планина” | 0,88 | 2,2 | ||
Кайма „Стара планина” | 0,76-0,8 | 1,91-2,0 | ||
Кебапчета, кюфтета, наденици, карначета - сурови, „Стара планина” | 0,8 | 2,0 | ||