Хъркане и сънна апнея

Хъркате ли? Чувствате ли се винаги изморени? Какво точно е сънна апнея?

Обикновено мускулите, които контролират горните дихателни пътища, се отпускат по време на сън. Ако се отпуснат прекалено, горните дихателни пътища се стесняват и някои хора започват да хъркат. Ако дихателните пътища се стеснят прекалено много, това може да предизвика затруднения, дори спиране на дишането по време на сън – апнея. Синдромът на обструктивна сънна апнея (ОСА) е най- честото нарушение на дишането, настъпващо по време на сън. Среща се около 2,5 пъти по-често при мъжете. Характеризира се с повтарящи се и продължаващи повече от 10 секунди прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток по време на сън. ОСА има прогресиращ характер и значително повишава риска от мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания. Имате ли някое от следните оплаквания ? Главните симптоми на ОСА са хъркане свързано със спиране на дишането по време на сън, изразена дневна сънливост, събуждане със сърцебиене и/или главоболие, неот- моряващ сън, събуждане с чувство на задушаване и паника, сутрешна умора, покачване на телесна маса без промяна в хранителния режим. Хъркането може да бъде много силно, като неговата интензивност се увеличава с повишаване на теглото и употребата на алкохол вечерно време. Как се диагностицира? В специализирана лаборатория за изследване на нарушения по време на сън. Ако имате съмнение за обструктивна сънна апнея, моля обърнете се към специалисти по нарушения на съня на посочените телефони.

Защо е необходимо лечение?

Последните проучвания сочат, че сънната апнея може да доведе до много сериозни заболявания. Ако не се лекува, обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор и допринася за повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт, диабет, депресия. Последствията от нелекуваната обструктивната сънна апнея са краткосрочни и дългосрочни.

Към краткосрочните последствия спадат изразена дневна сънливост, раздразнителност, депресия и тревожност, главоболие, нарушения в концентрацията и вниманието, сексуална дисфункция, проблеми в брака, нарушено качество на живот. 15-20% от всички автомобилни катастрофи се дължат на заспиване на волана, част от което е в следствие на обструктивна сънна апнея.

Сънната апнея повишава риска от внезапна смърт по време на сън.

Сериозни рискове за здравето ви

Дългосрочните последствия от нелекуваната обструктивна сънна апнея са артериална хипертония, сърдечни заболявания, нарушен глюкозен толеранс, когнитивен дефицит, исхемичен мозъчен инсулт. Около половината от пациентите с обструктивна сънна апнея страдат от артериална хипертония. Около 50% от пациентите с артериална хипертония развиват обструктивна сънна апнея.

Пациентите с умерена и тежка степен на обструктивна сънна апнея имат статистически значим повишен риск за нарушения на сърдечния ритъм. Наднорменото тегло е както рисков фактор, така и последствие от нелекуван синдром на обструктивна сънна апнея.

Обструктивната апнея е една от основните причини за развитието на метаболитен синдром – наднормено тегло, захарен диабет, а наличието на последния води до задълбочаване на дихателните нарушения по време на сън.

Установено е, че обструктивната сънна апнея е независим рисков фактор за мозъчен инсулт и повишава 2-2,5 пъти риска от него. Около половината от пациентите, които преживяват исхемични мозъчни инсулти или транзиторни исхемич- ни атаки страдат от дихателно нарушение по време на съня. Около 30% от пациентите с хронични белодробни заболявания развиват на различен етап и обструктивна сънна апнея.

Обструктивната сънна апнея се среща също и при деца, като доминира около четвъртата година и често е свързана с хипертрофия на сливиците. Като следствие от нея се отбелязват поведенчески проблеми, ниска училищна успеваемост, нарушение в растежа.

Може ли да бъде лекувана? Как?

Добрата новина е, че можете да направите нещо. Има няколко възможности за терапия, която може да обсъдите с лекаря си, като преди това сте диагностициран/а от лекар занимаващ се с нарушения на съня. Терапията, която се счита за златното стандартно лечение за обструктивната сънна апнея, се нарича терапия с продължително позитивно въздушно налягане. Има много ефективен и широко разпространен начин за лечение на обструктивната сънна апнея, наречен терапия с продължително позитивно въздушно налягане.

Чрез специален апарат внимателно се доставя въздух под налягане по маркуч през малка маска. Това налягане подържа горните дихателни пътища отворени и предпазва от спиране на дишането по време на сън – апнея. Това лечение не включва лекарства или оперативна намеса и помага на стотици хиляди хора по света да се радват на здравословен сън и живот.

Много от тях усещат подобрение бързо – често още при първата нощ на употреба.

Как работи терапията с позитивно въздушно налягане?

Основната идея, на която е базирана терапията, е елементарна. За да се предотврати това, се използва регулиран поток от въздух под налягане, който държи дихателните пътища отворени и предотвратява апнеята.

Въздухът се генерира от малък уред и се предава към маска, която носите, докато спите. Ако дишате въздуха от уреда при налягане, определено от лекар специалист, трябва да можете да спите без смущения от апнея.

 

Международно използван тест: Епуърт скала за сънливост

Има ли вероятност да задремете или да заспите в следни­те ситуации (не просто да се чувствате изморени)?

Въпро­сите се отнасят за начина Ви на живот в последно време. Дори да не сте правили някои от тези неща напоследък, опитайте се да си представите как бихте постъпили при подобни обстоятелства. Използвайте следната скала, за да изберете най-подходящата степен за всяка ситуация:

Епуърт скала за сънливост тест

0=НИКОГА НЕ ЗАДРЯМВАМ1=ИМА МНОГО МАЛКА ВЕРОЯТНОСТ ДА ЗАДРЕМЯ2=ИМА УМЕРЕНА ВЕРОЯТНОСТ ДА ЗАДРЕМЯ3=ИМА ГОЛЯМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ЗАДРЕМЯ
Стоите седнали и четете0123
Гледате телевизия0123
Стоите седнали, без да правите нищо, на публично място (напр. на театър или среща)0123
Пътувате с кола около час без почивка0123
Легнали сте и си почивате следобед, когато обстоятелствата го позволяват0123
Стоите седнали и говорите с някого0123
Стоите седнали спокойно, след като сте обядвали, без да сте пили алкохол0123
В кола сте и сте спрели за няколко минути в задръстване0123
Общо точки:
Резултат:
1-6 точки: Поздравления, Вие спите достатъчно.
7-8 точки: Вашият резултат е В средата.
9 и повече точки: Незабавно потърсете консултация от специалист по нарушения на съня.
Този тест не може да замести професионалната медицинска диагноза и лечение - ако имате някакВи притеснения, свързани със здравето Ви или се нуждаете от квалифицирана консултация се обърнете към специалист.

За повечето хора хъркането е проблем не само на човека, с който съжителстват, но и самостоятелен проблем. Възможните оплаквания са от сутрешна сухота в устата и/или дрезгавост на гласа, които често се срещат и при хъркащи. И ако вечер партньора до вас ви пробужда периодично, ето че се стига и до непълноценен сън.

Хъркането обаче може да бъде един от симптомите на тежко заболяване, каквато е сънната апнея (Apnoe=спиране на дишането), при която се спира дишането по време на сън за секунди до минути.

Дишането се възстановява отново от мозъка, но същевременно се прекъсва фазата на дълбокия възстановителен сън. Това води до намаляване на качеството на съня, като същевременно в кръвообращението се отделят множество стрес-хормони.

Като последица на това се стига до:

 • Високо кръвно налягане
 • Ритъмни нарушения на сърцето
 • Сърдечен инфаркт
 • Нарушения на мозъчното кръвообращение
 • Професионални и семейни проблеми (намалена работоспособност и др.)
 • Повишен риск от злополука (напр. при вторично заспиване по време на шофиране)
 • Депресивни прояви и др.

Какво представлява точно хъркането?

Първичното хъркане се явява в резултат на отпускане на мускулатурата в областта на гърлото и мекото небце по време на сън. Чрез въздушния поток по време на сън се стига по вибрации на меките тъкани на гърлото, които могат да бъдат чути като феномена „хъркане”. А ако е налице затруднение в носното дишане, дишането през отворена уста усилва хъркането.

Обструктивното хъркане (под „обструкция” в медицината се разбира „запушване”) се определя като състояние, при което се наблюдава значително (болестно) намаление на насищането на кислород в кръвта. Като сънна апнея (‘apnoia’ означава от гръцки език ‘безветрие’) се означава състоянието, при което по време на сън се стига до повтарящи се спирания на дишането: като болестно състояние се определят повече от 10 спирания на дишането на час, които продължават повече от 10 секунди. По този начин съня не е отпочиващ и пациентите сутрин трудно се събуждат.

Пациентите със сънна апнея се оплакват често от умора/ сънливост през деня, неспокоен сън, силно нощно изпотяване, сухота в гърлото, нощно събуждане със задух, смущения в потентността, смущения в концентрацията, депресии и промени на личността.

При хъркащите малки деца също може да се наблюдава сънна апнея. Наблюдавайте Вашето дете за около 5-10 минути по време на сън, и ако се установява хъркане или дори спиране на дишането, трябва да се обърнете към УНГ специалист!

Изследвания при сънна апнея За изясняване на състоянието при сънна апнея са необходими широк кръг от изследвания. Към тях принадлежат:

 • Оглед на носа с ригидни и флексибилни ендоскопи; предна и задна риноскопия; индиректна и директна ларингоскопия и др.
 • Измерване на въздушния поток през носа (огледало на Glatzel; риноманометрия и др.)
 • Тестуване към алергени
 • Оценка на стенозата на гърлото под ендоскопичен контрол (маньовър на Müller-Esmarch)