Умерената консумация на алкохол намалява стреса и понижа­ва риска за сърдечно-съдови заболявания.

Умерената консумация на алкохол намалява стреса и понижа­ва риска за сърдечно-съдови заболявания.

Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.

Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол или етанол, който доставя много енергия – 7 ккал на грам етанол. Алкохолни­те напитки обаче не съдържат незаменими хранителни вещест­ва и допринасят за прием на т.н. „празни калории“.

Съдържанието на абсолютен алкохол в алкохолните напитки се изразява като обемни проценти (об.%) или мл алкохол в 100 мл напитка. Концентрацията на етанол в бирата е 4-5 об.%, във ви­ното е 10-13 об.% и в концентрираните алкохолни напитки (ра­кия, водка, уиски и др.) – 40 об.%. В различните видове ликьори ал­кохолното съдържание е между 15 и 30 об.%. 1 мл чист алкохол (етанол) има тегло 0,78 грама (виж Таблицата).

Бирата и виното съдържат някои хранителни вещества – за­хари, калий, отделни витамини (фолат в бирата) и биоактивни растителни вещества – флавоноиди с антиоксидативни свойс­тва, особено в червените вина.

Умерен прием на алкохол е консумацията на не повече от 20 мл или 16 грама чист етанол на ден, което означава една чаша ви­но или една бира или 50 мл концентрирана алкохолна напитка на ден. Поради различия в метаболизма на женския и мъжкия органи­зъм, за жените умерен прием означава приблизително половина­та от това количество алкохолни напитки дневно.

Умерената консумация на алкохол намалява стреса и понижа­ва риска за сърдечно-съдови заболявания.

Приемът на високи количества алкохол увеличава риска за травматични увреждания, инциденти с моторни средства и за­губа на самоконтрол. Големите количества алкохол увреждат мозъчната функция и причиняват интоксикация. Прекомерното пиене може да доведе до алкохолна зависимост. Високата алко­
холна консумация увеличава риска от хронични заболявания – ви­соко кръвно налягане, инсулти, увреждане на черния дроб и някои видове рак.

Прекомерното пиене се свързва и с развитие на хранителни дефицити от витамини и минерални вещества.

Алкохолните напитки не трябва да се консумират от бре­менни и кърмачки, деца и юноши, при прием на лекарства, както и от лица, ангажирани в извършване на дейност, изискваща кон­центрация на вниманието и координация на движенията.

Препоръки:

  • Съветът е да не се консумира алкохол, но ако пиете – дневният прием не се препоръчва да надвишава умерено количество.
  • Предпочитайте алкохолни напитки с ниско съдържание на етанол.
  • Консумирайте алкохол заедно с храна и го приемайте бавно.

Алкохолно и енергийно съдържание на някои видове алкохолни напитки

Алкохолни напитки Съдържание''\^^БираВино Концентрат
(ракия,
уиски,
Водка)
Абсолютен алкохол за напитки в обемни %4-5,5Oct-1340
Умерен прием (мл)500 - 33015050
Чист алкохол* (етанол) за умерен прием (грама)151516
Енергия за умерен прием (ккал)140105110
* 1 мл чист алкохол (етанол) = 0,78 грама

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *