Всекидневна превенция срещу инфаркт

Всекидневна превенция срещу инфаркт

Всекидневна превенция срещу инфаркт

Според статистиките най-голяма заплаха за нашето здраве представляват сърдечносъдовите заболявания. Изследванията показват, че един здравословен начин на живот може да редуцира риска до 80% и шасовете за това са толкова по-големи, колкото порано загърбите вредните навици и възприемете опасността на сериозно.

Овладяване на стреса

Който се освобождава от стреса, намалява риска от сърдечен инфаркт с до 60%. Ето как може да стане това: Всекидневният стрес често пъти е последица от липса на планиране. И около вас ли всичко препуска като на забързан кадър, докато трупате отчаяние и раздразнение?

Спрете за момент и определете приоритетите както в професионалния, така и в личния си живот – кое е най-важното нещо, с което първо трябва да се справите, кое може да почака и кое бихте могли да прехвърлите на някой друг?

Научете се да планирате и не забравяйте да предвиждате също време за отдих, в което да можете да си вземете дъх и да погледнете на нещата по-глобално.

Отпускане на мускулите

Полесно и по-бързо от автогенния тренинг е да усвоите прогресивното мускулно отпускане на Якубсон – независимо дали това става посредством книга, CD или курс. Отначало започнете да се упражнявате по 20 минути на ден, а след време – според нуждите си.

Правилно дишане

Когато човек е под стрес, дишането му се забързва и става по-повърхностно, а това изнервя допълнително. Концентрирайте се за известен период от време върху дългото издишване – дълбокото вдишване ще последва автоматично и стресът рязко ще намалее.

Сауна

Практикуването на лечебното изпотяване един път на седмица може да направи истински чудеса. Освен че ще освободи тялото ви от натрупалите се токсини, ще се отрази благотворно на съня, а това ще отпусне също психикта ви.

Много движение

В подходящи дози спортът намалява кръвното налягане и подобрява кръвните показатели. Ето какво съветват специалистите: Какво може да ви мотивира да обуете спортните обувки?

В една онлайн анкета болшинството от участниците (43%) избрали следния отговор: „Ако със сигурност знам, че по този начин ще остана здрав през целия си живот.” Подобна гаранция трудно някой би могъл да даде, но движението със сигурност ще удължи и подобри качеството ви на живот.

Медицински преглед

Преди да се впуснете в натоварващи спортове, особено ако дълго време не сте били активни, задължително трябва да направите спортно медицински тест за издръжливост. По този начин специалистът ще може да определи оптималното за вас натоварване и да ви помогне да си изготвите подходяща спортна програма.

Спорт

Идеални за сърцето и кръвообращението са всички видове спорт за издръжливост като спортно ходене, колоездене или плуване. При наличие на наднормено тегло обаче е по-добре да не практикувате джогинг – това може да се окаже твърде обременяващо за ставите ви.

Интензивност

Заразени с ентусиазъм, начинаещите спортисти много често не успяват да дозират правилно тренировките и претоварват организма си, което в крайна сметка довежда до това, че спортните обувки отново започват да събират прах в килера. Спортът като сърдечна профилактика изисква постоянство. Затова не прекалявайте – в началото не тренирайте всеки ден и увеличавайте постепенно натоварването. Сърцето се нуждае от определено време, за да се приспособи към тренировъчния режим.

Всекидневието

Всекидневното движение е подценявано от мнозина, но е от изключителна важност за сърдечносъдовата система. Затова карайте колело вместо кола, качвайте се по стълбите вместо с асансьора и изминавайте по една-две спирки пеша, вместо веднага да се качвате на автобуса.

От това ще спечели не само сърцето ви, но също двигателният апарат, храносмилането, дихателната система, психиката и добрият външен вид. Здравословно хранене Изследванията показват: едно подходящо хранене намалява нивото на холестерол и съответно риска от сърдечен инфаркт с 24%. Здравословният стил на живот включва преди всичко здравословен начин на хранене. На това мнение са и 57% от участниците в онлайн анкетата.

Независимо от това едва 34% от тях определят храненето си като такова. Ето какво казват специалистите:

Мазнини

Факт е, че ние се нуждаем от мазнините – също и от холестерола, като доставчици на енергия и за различни клетъчни функции. Но ще направим добре, ако увеличим участието на растителни ненаситени мастни киселини за сметка на животинските мазнини. Идеално за намаляване нивото на LDL-холестерола е соевото олио. Специалистите препоръчват също царевичното и слънчогледово олио.

Плодове и зеленчуци

Доказателствата за предпазващото действие на една богата на плодове и зеленчуци диета са много по-убедителни по отношение на сърдечносъдовите заболявания, отколкото за раковите болести. Затова можете да се доверите на съветите на специалистите, че 600 г „зеленина” на ден са необходими за здравето ви и осигуряват добра защита срещу инфаркт. Положителният ефект се дължи на богатото съдържение на витамини, минерали и многообразни активни биосъставки.

Готварска сол

Средностатистическите данни сочат, че на ден приемаме около 12 г сол, докато при нормални условия организмът ни се нуждае едва от 6 грама. Независимо от това, повишената консумация на сол, оказва частично действие на кръвното налягане едва при 30% от българите. Консултирайте се с лекаря си, дали спадате към групата на т.нар. сол-чувствителни пациенти, за да не се притеснявате всеки път, когато посягате към солницата.

Риба

Постарайте се прясната морска риба да присъства поне два пъти седмично на трапезата ви. Херингата, скумрията, рибата тон, сьомгата и др. съдържат ценни омега3-мастни киселини, които ефективно редуцират нивата на LDL-холестерола. Изследванията показват също, че те намаляват кръвното налягане и склонността към тромбообразуване. Чесън и лук – Съдържащите се в чесъна, лука и праза сулфиди редуцират повишените кръвни показатели и налягане.

Медикаменти

Промените в стила на живот не винаги са достатъчни, за да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Особено ако не са били направени навреме. Тогава биха могли да помогнат следните медикаменти: Ацетилсалициловата киселина (ASS, активно вещество в аспирина, упсарина и др.) е позната преди всичко като обезболяващо средство. Успоредно с това тя се препоръчва за предотвратяване на сърдечен инфаркт или инсулт.

Ацетилсалицилова киселина

разрежда кръвта и препятства образуването на тромби. Анализът на клиничните данни показва също така, че тя е подходяща и за първична превенция. Постоянният й прием може да намали риска с до 30%. Независимо от това, изследванията показват, че при 3 от 4 случая на инфаркт или инсулт средството не е било в състояние да помогне, тъй като причините за възникване на тромби са многообразни, а ацетилсалициловата киселина въздейства само на един от тези механизми.

Странични действия: ацетилсалициловата киселина може да предизвика стомашни проблеми, както и повишена склонност към кървене. Статините могат да предпазят високорисковите пациенти от сърдечен инфаркт или инсулт, но по една различна от дълго време изтъкваната причина. Статините действително намаляват производството на холестерол от черния дроб и подобряват по този начин кръвните показатели: концентрацията на „лошия” LDL-холестерол намалява, а тази на „добрия” HDL-холестерол се повишава.

Ефектът им обаче е поизразен при пациентите с пониски нива на LDL-холестерола, ето защо приемът на статини е по-ефективен в по-ранните етапи на атеросклерозата. Най-новите изследвания показват, че те спират също така възпалителните процеси в кръвоносните съдове и по този начин оказват директно положително въздействие върху съдовете, запазвайки нормалните им функции.

Антихипертензивни средства

към тях спадат АСЕ-инхибиторите, сартаните, бета-блокерите, диуретиците и калциевите инхибитори, които по различен начин повлияват високото кръвно налягане, намалявайки по този начин риска от сърдечен инфаркт или инсулт. За да се постигне необходимият ефект, често пъти се налага провеждането на комбинирана терапия.

Билкови препарати

За стимулиране и общо подсилване на сърдечния мускул е уместно прилагането на растителни препарати със съдържание на глог, а за укрепване на съдовата система с екстракти от конски кестен, листа на червено грозде, японско дръвче, див чемшир или комунига, препятстващи опасното образуване на тромби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *