Жените и сърдечните заболявания

Жените и сърдечните заболявания

Жените и сърдечните заболявания

Изложени ли сте на риск от сърдечни заболявания? Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно при жените. Те са по-честа причина за смърт, отколкото всички форми на рак, взети заедно.
Статистиката е плашеща, но за съжаление малко жени осъзнават опасностите от сърдечните заболявания и начина на тяхното предотвратяване. Младите жени трябва да знаят, че здравословен начин на хранене, физическа активност, отказ от тютюнопушене и поддържане на нормално телесно тегло могат чувствително да намалят риска от сърдечни заболявания в бъдеще.

Познавайте симптомите

Някои симптоми могат да се появят по време на сърдечен инфаркт:
  • Болка, напрежение или усещане за „притискане” в гръдната област Напрежение или притискане под гръдната кост, което може да се разпространи към лявата ръка или врата
  • Болка, разпростираща се към рамото, врата, гърба, ръката или челюстта „Прескачане” на сърцето или промяна в сърдечния ритъм
  • Усещане за парене или горене в гърдите, което може да бъде объркано със стомашни киселини
  • Усещане за недостиг на въздух, със или без съпровождащи болки в гърдите Изпотяване със студена пот
  • Задъхване Гадене и/или повръщане
  • Болките в гърдите са най-често срещаният симптом при мъжете и при жените.

При жените е по-голяма вероятността, да се срещнат останалите симптоми и те да не бъдат асоциирани със сърдечен инфаркт. Вземете мерки! Запомнете признаците на сърдечен инфаркт. Ако усетите някои от тях се обадете на 112!

Ранното лечение е от изключителна важност! Чрез медицински процедури могат да бъдат отворени запушените съдове и да се предотврати или намали увреждането на сърцето, но времето е от изключително значение за успеха на лечението.

Скрининг за сърдечно-съдови заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт. Откриване на ранните промени по сърцето и съдовете и започване на своевременно лечение може да предотврати развитието на сърдечен инфаркт.

Провеждане на скрининг за сърдечно-съдови заболявания ще ви помогне по-добре да разберете рисковите фактори, на които сте изложени. Провеждане на скрининг е бързо и безболезнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *